Hlavní navigace

Proč (ne)upálit syst8máka

24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno) Pavel Císař

Sice mám problém najít čas na psaní, ale na čtení si dycinky nějaký čas vyšetřím. V posledních dnech mě zaujal syst8mákův blog, a reakce na jeho zápisky mě přinutily udělat něco, co jsem doposud neudělal: komentovat cizí blog.

Syst8mákův blog je jiný než většina blogů tady na Rootu. Není zaměřen na technologie, produkty, open source ani komentáře k aktuálnímu dění. Místo toho jde o takový vhled do života a názorů správce korporátního IT u (dle všech náznaků) větší společnosti. Život správce IT je jiný než život vývojáře (ať už profesionálního nebo rekreačního), obzvláště pak u velkých společností. Správcovi nadřízení totiž většinou spadají do sociální skupiny, jejíž životní styl zahrnuje obleky, zdravý životní styl, pozitivní myšlení, golf nebo alespoň squash, rychlé vozy, technologické hračky, týmbyldyng, spredšity, pauvrpointový prezentace, koláčové a jiné grafy, hovorový slovník plný (typicky třípísmenných) zkratek typu CIO, CEO, ROI a TCO, a kde každý musí být (něčeho) manager, i kdyby měl být bez portfeje. Srovnání s novodobou šlechtou je nabíledni.

Nic proti šlechtě. Feudalizmus je úžasný systém pokud je panovník tzv. osvícený, nebo monarchie konstituční. Bohužel lidé jsou lidé, a jakákoliv mocenská skupina s elitářským prvkem (ať na bázi původu, vyznání, hmotných statků či znalostí) má tendenci zacházet s lidmi mimo skupinu přinejmenším předpojatě a s despektem, zcela dle hesla „kdyby byli co k čemu, patřili by k nám“.

Když se z vedení stane elita, už se nestará o to co dělají podřízení (ani to nechce vědět), hlavně že vše funguje. Pokud věci fungovat přestanou, padají hlavy podřízených (občas dojde i na nějaký ten palácový převrat, to když je průser už příliš veliký, a k jeho „smazání“ by bylo nutné „vyhladit“ všechny podřízené, což nejde).

Jednat s takovými lidmi není jednoduché. Jednak mají vždy pravdu, druhak každý kdo nespadá do stejné váhové kategorie je nahraditelný lokaj, a to i kdyby si na vizitky pod jméno natisknul „manager“. Konec konců, povolání správce IT je jen moderní verze povolání automechanika, a i tak je vnímána. Mistři oboru se těší (jisté) úctě, ostatní jsou prostě nahraditelní kmáni. Přežít v takovém prostředí dokáží jen dva typy správců IT:

1) Ostřílení harcovníci kteří už něco dokázali, a stále se jim daří aktualizovat si znalosti a udržet se na špičce. Zpochybňovat jejich názory není lehké, protože je mají podložené mnohaletou zkušeností a dosaženými výsledky. Protože zkušení fachmani v jakémkoliv oboru se špatně shánějí, ledacos jim projde. Rovněž „aspirující Napoleoni“ managementu kteří by se na nich mohli pokusit nahnat nějaké ty body si většinou na o deset a více let staršího netroufnou, a to i přesto, že nemá oblek od Armaniho, jezdí Škodovkou a vyznává směšně nemoderní životní styl. Takový správce je většinou vnímán jako nepostradatelná osina v zadku, a tudíž tolerován do té doby, než ho ze sedla vyšoupne nějaký ten představitel druhé skupiny, do které patří…

2) Mladí draví (typicky) vysokoškoláci, kteří se elitě dokáží přiblížit životním stylem (záliba v rychlých vozech, „zdravém životním stylu“, technologických hračkách atd.). Jsou sice stále nahraditelní lokajové, ale splňují představu „politicky korektního perspektivního mladého muže“, který díky nepevné pozici v hierarchii udělá to, co se po něm chce. Pokud se takový správce orientuje na práci a sebevzdělání, může časem dosáhnout statusu uznávaného mistra oboru, v opačném případě se může pouze pokusit opřít o svou „spřízněnost duší“ a proklouznout mezi nižší management. Každopádně dokud v jednom či druhém neuspěje, musí poslouchat a šoupat nohama, a smířit se s faktem, že může mít i stokrát pravdu, ale přes některá rozhodnutí vrchnosti vlak prostě nejede.

Kdokoliv kdo nespadá do uvedených dvou kategorií, případně se přesto nedokáže přizpůsobit pravidlům, nemá šanci na postup a velmi pravděpodobně půjde z kola ven při nejbližší čistce.

Syt8mák spadá do druhé kategorie IT správců, nijak se tím netají, ba je na to pyšný. Budiž mu přáno. Vzhledem k tomu, že jsem ještě ze staré školy, byl by pro mě zajímavější (a rozhodně poučnější) blog IT správce prvního typu. Ale i tak by jeho blog pro mě mohl být zajímavý, pokud by neinklinoval k progresivnímu životnímu stylu, neb by bylo zřejmě zajímavé sledovat jeho profesní růst. Za současného stavu je syst8mákův blog jen občas zábavnou připomínkou, že „lidé jsou různé“ a takhle to také ve světě IT chodí (recept na rychlou cestu k úspěchu opravdu nehledám). Což ovšem stále není dostatečný důvod syst8máka zatracovat, maximálně jde o důvod přestat jeho blok číst. Což bych také doporučil všem, kteří se po syst8mákovi vozí v reakcích na jeho zápisky. Ano, zaměřením ani názory syst8mák vůbec nezapadá do rodiny bloggerů zde na Rootu, a některé jeho názory jsou přinejmenším kontroverzní (viz jeho touha mazat nepohodlné reakce), ale upálit si rozhodně nezaslouží (leda tak za pravopis). Pokud vás jeho názory dráždí, nikdo vás nenutí je číst. Rovněž nesdílím názor, že podobný blog na Root nepatří. Domnívám se, že sem naopak patří. Díky jeho „kontrastnímu“ obsahu ostatní blogy více vyniknou. Místní odpůrci monokultur by to jistě měli chápat.


Aktualizace 27.9.07: syst8mák zřejmě nevydýchal reakce čtenářů ROOTa a svůj blog i s celým obsahem smazal.

Sdílet