Hlavní navigace

Zápisky, proč ne, ale proč z Garthu?

24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno) Pavel Císař

Zvídavost některých lidí nezná mezí. A protože mi nedávno v poště přistálo pár dotazů proč se můj blog jmenuje zrovna Zápisky z Garthu, rozhodl jsem se raději odpovědět přes blog, abych zamezil dalším zbytečným dotazům.

Takže, mílí zvědaví přátelé, vězte, že Zápisky z Garthu jsou kniha. Nekecám. Jejím autorem je známý český spisovatel Jaroslav Velínský (aka Kapitán Kid). Zápisky z Garthu jsou jeho prvotina z roku 1969, a tudíž poměrně neznámé (i přes reedici v roce 1995). Mnohem většího věhlasu se dočkaly jeho detektivky, obzvláště pak série příběhů s amatérkám detektivem (občanským povoláním soustružníkem) Otou Finkem a sci-fi detektivky s investigativním novinářem Christy Bigsem. Mám je také moc rád (ostatně mám rád vše od JV), a plně souhlasím s tvrzením překladatele angloamerické literatury Františka Jungwirtha: „Má-li naše literatura svého Philipa Marlowa, je jím Ota Fink z knih Jaroslava Velinského.“.

Zápisky jsem četl ještě jako kluk (dokonce dřív než Ondřej Neff :-), a přestože je zápletka poměrně jednoduchá a konec poněkud kostrbatý, už tehdy na mě velmi zapůsobila (hlavní hrdina Rang Vietto a jeho přerod silně rezonoval s tím, co jsem v té době sám prožíval), a rád se k ní vracím dodnes. Není tedy divu, že Zápisky z Garthu byl první titul který mi při zakládání tohoto blogu přišel na mysl.

Zápisky (a další knihy JV) bohužel zahlédnete na pultech běžných knihkupectví jen vzácně, takže je nejlepší objednat si je přímo u Nakladatelství Kapitán Kid.

Sdílet