Hlavní navigace

Jak jsem nepochopil Lukačoviče

12. 3. 2007 9:45 Pavel Chalupa

Přečetl jsem rozhovor [1],[2] s Lukačovičem na Lupě a kouknul jsem do diskuse. Celé mi to nedá a píšu to sem. Jsem možná trochu zaujatý pozorovatel, tak to berte s rezervou (provozuji kregion.cz). Těch hlasů o tom, že Seznam zobrazuje na předních pozicích ve všech výsledcích hledání jen zaplacené odkazy, už je přespříliš.

Nechci si zde stěžovat na to, že mi Seznam stránky nenajde, o to vůbec nejde. Jde mi o zásadní rozpor v tom, jak vyznívá celý rozhovor pro čtenáře: zlepšujeme služby, budeme bojovat s Googlem (odvoďte si z rozhovoru co se vám hodí). Kdyby byl Seznam takový jak o něm Lukačovič mluví, tak by to asi bylo v pořádku. Jenže Seznam takový není a nebude. I v diskusi byl příspěvek o doslova likvidačním zákroku Seznamu v případě, že firma nezaplatila a byla závislá na výsledcích hledání Seznamu.

A kam tím směřuji? Pouze k tomu, že Lukačovič buď vůbec neřídí Seznam a služby vyhledávání a nebo mluví o nějakém „jiném“ Seznamu. Kdyby si zkusil do prohlížeče napsat seznam.cz a zkusil si něco najít, tak při troše snahy o objektivitu, musí shledat toto: už na první pohled JE VIDĚT, že Seznam zobrazuje pouze zaplacené odkazy. Už to není vyhledávač, ale ZOBRAZOVAČ zaplacené reklamy. Je to stejné jakoby na Nově mezi reklamními bloky neběžel film, ale zase jiná reklama. Koukali byste na televizi, kde by mezi dvěma po sobě jdoucími reklamními bloky běžela 20–25 minut zase zaplacená reklama?

Nedokážu pochopit jak může Lukačovič takhle mluvit v rozhovoru o Seznamu a jeho cílech. Buď tedy sám neví jak vyhledávač v současnosti vrací výsledky a nebo druhá možnost: Seznam už je řízen úplně někým jiným (nezávisle na vlastnických právech) a Lukačovič je jako V.I.P. postava používán jako reklama v médiích.

Sdílet