Hlavní navigace

XHTML? Krvelačná mrtvola!

21. 3. 2007 9:36 (aktualizováno) Petr Cimprich

V minulých týdnech se na Lupě objevila série (zatím) dvou článků o XHTML. Oplývají atraktivními názvy, Soumrak nad moderním X a Život s krvelačným X, za které by se nemusel stydět ani Blesk. Autor, pan Chamurappi, se v nich obouvá do jazyka XHTML. Shodou okolností ve stejný den jako první z těchto článků vyšel na Rootu můj článek, ve kterém se podivuji nad tím, že autoři HTML5 víceméně ignorují XML a XHTML. Už z toho by mohlo být zřejmé, že můj pohled na XHTML se od pohledu páně Chamurappiho velmi liší.

První z článků vyvrací čveřici údajných mýtů. Nic proti tomu, jsou to buď rovnou nesmysly, nebo o nich lze přinejmenším pochybovat. Uniká mi ale celková logika článku, která vyznívá takto: Není pravda, že XHTML 1.0 má lepší sémantiku než HTML4. Dále není pravda, že XHTML je přístupnější, upřednostňované vyhledávači a že je není podporováno prohlížečem MS IE. Z toho plyne, že XHTML je mrtvola a kdo se ho zastává je nosorožec. Připadám si jako mimořádně nechápavý nosorožec.

Druhý článek už nemá tak kompaktní logickou stavbu.Vyčítá XHTML, že to je XML, přičemž zvláštní kritiky se dostává tzv. drakonické kontrole správného zformování (well-formedness). Jde o to, že chyby se v XML neodpouští. Dokument buď je well-formed, nebo není – nic mezi tím. I „malá“ chyba těsně před koncem musí způsobit odmítnutí dokumentu. O tomto principu se v době vzniku XML hodně diskutovalo. Měl své zastánce i odpůrce. Nakonec převážili zastánci a drakonické parsování se stalo charakteristikou XML.

Naproti tomu parsery HTML jsou maximálně tolerantní. Snaží se přežvýkat všechno a zobrazit stránku, jak jen to nejlépe jde. V prostředí webového prohlížeče je to pochopitelný přístup. Úkolem prohlížeče je totiž zobrazit stránku pro lidské oči. K těm většinou patří i lidský mozek, což je velmi mocný nástroj pro práci s kontextem, a neúplnými nebo částečně chybnými informaceni. Drakonické XML je narozdíl od tolerantního HTML primárně určeno ke strojovému zpracování. A stroje zatím neumí tak dobře ignorovat nepodstatné chyby a orientovat se v nevyřčeném kontextu. Proto je třeba jim dodat dokument bez chyb obsahující všechny potřebné informace.

Teď se dostávám k jádru. Pokud jde jen o zobrazení v prohlížeči, nepřináší XHTML opravdu nic nového a v mnoha ohledech situaci spíš komplikuje. Hlavní výhodou XHTML ale je, že stejná stránka může být zobrazena člověku i zpracována automaticky. Automatické zpracování HTML je očistec, troufám si říct, že větší, než zobrazování XHTML. Napsat použitelný HTML procesor není žádná legrace a výsledné knihovny jsou pořádní bumbrlíčci. Proto se XHTML dobře uplatňuje tam, kde je málo zdrojů – dnes zejména na mobilních telefonech. To je další velká výhoda XHTML. S přihlédnutím k současnému mobilnímu boomu si dovolím tvrdit, že XHTML má k mrtvé technologii hodně daleko.

Sdílet