Hlavní navigace

Chce Microsoft patent na RSS?

18. 2. 2007 23:43 (aktualizováno) Petr Cimprich

Před koncem minulého roku mnoha blogy a elektronickými médii proběhla informace o tom, že se Microsoft pokouší patentovat RSS. Také na Rootu se objevila zprávička. Zpráva vzbudila vlnu úžasu a spravedlivého rozhořčení. Jak si někdo může patentovat něco, co už dávno existuje a má miliony uživatelů? Bude snad ten ďábelský MS chtít, aby mu každý uživatel čtečky RSS platil licenční poplatky?

A protože každá akce vyvolá reakci, ozvalo se hned také pár dobře informovaných zastánců MS. Že prý se není čemu divit, protože MS s principem syndikace opravdu přišel jako první, už v roce 1997 pod názvem CDF. Takže dnes se pravý autor RSS jen přihlásil o svá práva.

Stačí si aspoň zběžně přečíst samotnou žádost o patent, aby obě tyto teorie padly. Autoři žádosti se nesnaží předstírat, že vymysleli RSS. Naopak, celkem věrně popisují současný stav syndikace a různé verze RSS. Zmiňují dokonce i Atom. O CDF zde naopak není ani zmínka.

Tady trochu odbočím. CDF je sice zajímavá myšlenka a historicky jedna z prvních reálných aplikací XML, ale podobnost s dnešním RSS je pouze formální. Obojí je XML přes HTTP, obojí obsahuje sadu novinek, ale tím podobnost končí. Smyslem CDF mělo být poskytovat informační kanály z významných zdrojů pasivnímu uživateli, který měl jen konzumovat. RSS to vzalo za druhý konec. RSS feedy jsou tak jednoduché, že je na vém webu nebo blogu může mít každý. Každý, kdo chce, může sám informace vytvářet a pomocí RSS sdílet s ostatními. Internet zaplavilo neskutečné množství drobných informačních zdrojů, jejichž autoři se příliš nestarají o to, jak je jejich obsah licencovaný. CDF tady bylo v jiné době, mělo jiné cíle, a koneckonců nikdy se neprosadilo.

Co tedy lidé z MS vlastně „vynalezli“ a co si chtějí patentovat? Platformu pro práci s RSS. Umí načítat všechny možné formáty, pro které nabízí společné úložiště s jednotným datovým modelem. Umí synchronizovat s původními datovými zdroji, nabízí API pro čtení i editaci. Určitě umí ještě pár dalších věcí – všechny stejně zřejmé a předvídatelné. Místo vynálezu průměrný (tím nemyslím špatný) inženýrský návrh, a za ním stojící technologické rozhodnutí o podpoře RSS v rámci operačního systému. Proč si MS patentuje zrovna tohle nechápu. Možná aby si to nemohl patentovat někdo jiný, možná v MS potřebují každý rok požádat o určitý počet patentů a každé oddělení musí přispět. Tento případ dobře ilustruje bídu a nesmyslnost softwarových patentů, ale že by měl být hrozbou rozvoji RSS a Atomu, toho se vážně nebojím. Za ten povyk to nestojí.

Sdílet