Hlavní navigace

Zamyšlení nad podivnými praktikami M$

24. 2. 2007 22:55 (aktualizováno) Marek Pszczolka

To jsou mi ale věci…Kamarád dostal od svého známého notebook A… k doinstalování všeho potřebného, doladění systému atd. a když chtěl po něm instalační CD s OS (MS Windows XP Home), tak dostal jen nějaké záchranné CD A…

Sakra, říkal, když je zespodu nalepené licenční číslo, notebook je řádně zakoupený, včetně předinstalovaných Windows XP Home, tak kde je instalační CD??? Co se bude dít, když se systém zhroutí, třeba neodborným zásahem laika??? A co když se poškodí harddisk a bude potřeba ho vyměnit???Co když si ten člověk koupí harddisk s větší kapacitou???

Rozčiloval se kamarád oprávněně?

Příklad 1:

Chci si koupit nový notebook. Hledám takový, který bude hardwarově splňovat mé požadavky, ale ouha – výrobce ho dodává POUZE s předinstalovaným OS Windows XP. Já chci ale „železo“, na které si chci naistalovat takový OS a takový software, který mě vyhovuje a který CHCI JÁ! No, nic – udělám přece formát disku a nainstaluji si to, co mi vyhovuje. Proč ale musím platit navíc za předinstalovaný systém, který NECHCI?

Příklad 2:

Koupím si notebook. Vím, že za rok, dva si budu kupovat nový. Prodejce mi prodá notebook s předinstalovanými Windows XP, protože výrobce dodává notebooky jen s předinstalovaným OS. Fajn – vím, že za rok, dva budu notebook prodávat a přece jen se počítač prodává lépe, když ho může prodávající kupujícímu předvést v běhu. Chci proto po prodejci instalační CD s Windows XP…Nedostanu ho, protože prý „při potřebě přeinstalování mám použít záchranné CD nebo dát notebook do servisu“. Vysvětluji prodavači, že na notebooku NEBUDE operační systém od Microsoftu, ale když budu chtít počítač prodat, chci ho prodat se systémem, který jsem si zaplatil! Proto chci instalační CD. Nechápe…

Kde je chyba? Proč mi Microsoft nutí svůj výrobek? A když mi ho přeci jen vnutí, proč mi k němu nedá takovou základní věc, jakou je OS na CD? Já si přece za „zboží“ řádně zaplatím, tak mám právo na takové zboží, které je plnohodnotné a je mým vlastnictvím.

No, ještě že existují výrobci notebooků, kteří dodávají své výrobky bez OS. Popřípadě si může člověk u prodejce vybrat, zda ten konkrétní model chce s předinstalovaným operačním systémem nebo ne.

Sdílet