Hlavní navigace

Spokojenost s Ubuntu

31. 10. 2012 12:11 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Po delším používání linuxové distribuce Ubuntu 7.04 Feisty Fawn s desktopovým prostředím Gnome mi tento operační systém již natolik přirostl k srdci, že návrat zpět, k Windows XP již pro mne není. Byl by to vlastně i krok zpět, vzhledem k tomu, kolik let dělí tyto dva operační systémy.

Dlouho let jsem byl uživatelem operačních systémů i dalších programů od společnosti Microsoft a díky nim jsem se vlastně naučil ovládat počítač a pronikal jsem do tajů systémů a aplikací, chápal fungování programů a mnoho dalšího. Ale s počátečními krůčky v Linuxu přišlo další poznání. A hlavně další a další studium.

Těší mě stále rostoucí popularita Linuxu a dalších svobodných operačních systémů (viz zde), líbí se mi (konkrétně u Ubuntu) komunitní podpora a přátelství, snaha pomoct začátečníkům, poradit s problémy, podělit se o nové zkušenosti a znalosti. Fascinuje mě možnost pomocí jedné aplikace (Přidat/Odstranit Aplikace) nainstalovat jediným kliknutím a hned používat třeba 100 různých programů z oblasti grafiky, her, kanceláře, internetu, programování, zvuku a videa, aniž bych musel neustále restartovat. Líbí se mi, že svoje CD s operačním systémem mohu komukoliv půjčit, naistalovat z něj systém třeba padesáti lidem, aniž bych porušil nějakou licenci nebo zákon, nemusel se někde registrovat nebo posílat údaje cízí firmě či osobě. Líbí se mi, že se nemusím starat o nějakou ochranu proti virům a dalšímu spyware, že mám bezpečný systém a mohu bez obav brouzdat internetem. A tohle všechno mi poskytuje Linux.

Pokud někdy v budoucnosti budu chtít znova zkusit nějaký operační systém od Microsoftu, doufám, že bude na stejné úrovni, jako je dnešní Linux a budu doufat, že jako běžný domácí uživatel budu mít možnost jej získat zdarma, bez omezování, bez nějaké registrace. Ale to se již dotýkám sci-fi tématu :)

Sdílet