Hlavní navigace

Můj přechod z MS Windows na GNU/Linux – Ubuntu 6.10 EE

17. 1. 2007 19:15 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Tak jsem zcela a definitivně přešel z Windows na Linux. Po několika letech neustálého boje s padáním systému, restarty, viry, spywarem, nesvobodným softwarem a hlavně drahým softwarem, jsem se rozhodl, že budu využívat svobodný operační systém a svobodný software.

Ne, že bych byl nějaký počítačový pirát, který se živí stahováním, crackováním a vypalováním filmů, hudby či programů, ale ruku na srdce, kdo nesáhl např. po nabízeném WinRaru nebo Total Commanderu zadarmo, respektive načerno cracknutém??? Samozřejmě, jsou i free varianty k těmto programům, které jsem uvedl, ale na druhou stranu nejsou tak dokonalé… Nikdo z vás nestáhl z internetu svou oblíbenou muziku, film či hru, aniž by musel za to platit stovky korun???

Vyzkoušet nějakou linuxovou distribuci mě už napadlo dříve, ale vždy na disku buď zůstal MS Windows nebo po vyzkoušení jsem MS Windows nainstaloval nanovo. Jak jsem procházel verzemi MS Windows – 95, 98, 2000 a XP, bylo vždy vidět nějaké zdokonalení a zpříjemnění uživatelských funkcí a uživatelského prostředí. Takto jsem si představoval i Linux, ale ouha, narazil jsem. nebylo to až tak triviální a jednoduché klikací prostředí…Ale co, chybami se člověk učí a poznávání nepoznaného mě láká!

Takže jsem vyzkoušel Fedoru Core, Knoopix, Slax, Mandrivu Linux, až jsem poznal jednu z uživatelsky nejpřívětivějších distribucí – Ubuntu 6.10, vycházející z Debianu.

První krůčky byly nesmělé, nový systém jsem si oťukával, zkoušel, ale hlavní OS na mém notebooku byl stále MS Windows XP Professional. Ve zhruba dvou měsících, kdy jsem používal oba systémy, jsem Windows přeinstaloval 2× – jednou mi padl celý systém do „modré obrazovky smrti“ a nešel ani obnovit pomocí Recovery Console a jednou jsem musel přeinstalovat kvůli neodbytnému a nesmazatelnému spyware, který se napevno uhnízdil na harddisku. Ubuntu jsem přeinstaloval jen jednou, ale to pouze proto, že jsem při instalaci Windows zformátoval celý HDD – viz spyware.

A nyní už mám na svém notebooku jen Ubuntu a jsem spokojený – hlavním a pádným důvodem k následnému vymazání MS Windows bylo zprovoznění internetu T-Mobile 4G – PCMCIA karta, které jsem nemohl až do 5.1.2007 zprovoznit. S tímto mi velice pomohli linuxoví nadšenci (SiLK a Aleš), kteří se scházejí pravidelně každý první pátek v měsíci v restauraci U Pravdů. Nutno podotknout, že zprovoznění provedli zcela nezištně!

Vše, co chci nyní na mém notebooku dělat, udělám (texty, tabulky, návrhy webů, úpravy obrázků), poslechnu si svou oblíbenou rockovou hudbu, podívám se na svůj oblíbený film na DVD z půjčovny nebo od kamarádů, přečtusia pošlu poštu, prohlídnu si webové stránky.

Desktopové prostředí Gnome, které jsem si oblíbil více než KDE, jsem si upravil a upravuji dle svého a nemusím na to mít programy třetích stran (placené, samozřejmě) jako u Windows.

A ještě jedna věc mě „jaksi“ těší – třeba že já ve svém operačním systému si otevřu a upravím dokumenty MS Office, ale lidé, kteří mají OS Windows si mé dokumenty, vytvořené v OpenOffice.org ani neotevřou :) – v tomhle jsem o krok před nimi… Jasně, je to trochu škodolibé, když vidím, jak mám otevřenou tabulku v .xls, uložím ji jako .ods a předám kolegovi, ať se trápí – samozřejmě, že mu hned dodám tu samou tabulku v .xls – tímto jim demonstruji schopnosti open source programu!

Linux (a Ubuntu zejména!!!) mezi svými známými propaguji a rád jim ukazuji, jak to vlastně v „linuxu“ funguje, jak je vlastně jednoduché ovládání a strašně návykové, jak si mohou svůj desktop upravit, aniž by museli cokoliv doinstalovávat, jaká je správa softwaru atd.

*M*A*R*P*

Moje distribuce:

Ubuntu 6.10 EE s jádrem 2.6.17–10-generic

Moje oblíbené programy:

OpenOffice.org 2.0.1

Mozilla Firefox 2.0

Evolution

NVU 1.0

Gnome Commander 1.3.4

XMMS

VLC Player

GIMP Image Editor

gThumb

SuperTux

Frozen Bubble

Můj notebook:

Compaq Armada E500

CPU Intel Celeron Mobile 600MHz

RAM 384MB (256MB+128MB)

HDD Hitachi 40GB/5400rpm

DVD-ROM Toshiba

ATI Rage Mobility 16MB

Internetové připojení: T-Mobile 4G UMTS TDD – PCMCIA card 512kbps/128kbps

Sdílet