Hlavní navigace

Vyvolání fotek u Rossmanna i v Linuxu

30. 10. 2007 12:39 (aktualizováno) Jan Hrach

Asi každý, kdo má digitální foťák, si chce někdy překonvertovat fotky z JPG (TIFF…) do nějakého z papírových formátů. Někdo to udělá na vlastní tiskárně (neekonomické) a někdo je pošle do digilabu. Zde ale tučňák narazí na problém: některé digilaby nějakým způsobem požadují okénka. Buď si můžete objednat pomocí nějakého *.exe programu, nebo musíte použít IE (a do něj si nahrát ActiveX bezpečnostního strašáka).

Drogerie Rossmann se chová obdobně. Nabízí buď soft pro MAC nebo Windows, nahrání pomocí ActiveX nebo Javy a dále naprosto jednoduché klasické HTML formuláře pro přenos souboru. U posledních dvou jmenovaných se zdá, že není problém, ale ta javárna nechodí pod Linuxem. Uploadovací formulář sice funguje, ale jednak se do něj musí fotky selectovat po jedné a druhak ve Firefoxu nějak nefunguje přihlášení (chyba mezi židlí a klávesnicí není vyloučena :-).

A tady přichází myšlenka: máme přece Wine.

Mám Wine 0.9.33, nikdo neříká, že to v jiných verzích bude fungovat.

Před instalací jsem provedl rm -rf /home/jenda/.wine/, abych stavěl „na zelené louce“.

Práce přípravné

Takže nejdřív si zjistíme, jakou verzi wine máme

 $ wine --version
wine-0.9.33

(či jestli wine vůbec máme – apt-get install wine). Pokud je to nějaká historická, upgrade by nebyl na škodu.

Teď jdeme 

Teď máme instalaci klienta úspěšně za sebou a musíme si ještě vytvořit 

Nyní si v pravém sloupci vybereme název nového alba a dáme Vybrat snímky. Vybereme fotky, které chceme vyvolat a potom nahoře možnost Objednat přes internet. Vybereme velikost a snímky myší přetáhneme.

fotky_na_vyvolani.jpg

Vpravo dole stiskneme zelené tlačítko Objednat.

obj1.png

Sem napíšeme mailovou adresu a heslo, které jsme zadali při registraci. Klikneme na tlačítko Další a budeme čekat, až se fotky odešlou. Potom nám příjde mailem potvrzení a už jenom čekat na vyhotovení…

Subjektivní kvalita snímků je velmi dobrá.

Sdílet