Hlavní navigace

Google Translate a jeho využití

11. 2. 2008 19:47 (aktualizováno) jelinek

Vždycky se strašně těším na to s jakou pěknou vychytávkou zase Google přijde. Je na světě mnoho organizací, které se snaží udělat interaktivní slovníky nebo překladače, ale co jsem hledal, tak zatím ten od Googlu (ikdyž v tuto chvíli není asi nejlepší) má nejlépe vykročeno k zbourání pomyslné Babylonské věže.

Google Translate je víceméně překladač založený na principech Webu 2.0. Což dle mého názoru je seper. Již jednou jsem tady psal o potencionálu Webu 2.0. V podstatě to znamená, že vy si zde mlžete nechat cokoli přeložit a pokud máte jiný názor na výsledný překlad, tak ho prostě napíšete.

překladač frází


Ale na tomto poli nic nového. Zato funkce na přeložení webové stránky, to už je něco jiného. Jelikož často čerpám podklady pro svou práci v Itálii a ne všechny portály jsou v angličtině tak tato funkce je pro mě velice vítána. Je to dosti jednoduché, prostě zadáte adresu, kterou chcete přeložit a je to.

Zde je ukázka přeloženého textu (jedná se o výsledek hledání klíčového slova Server na italské Wikipedii):

server (known in Italian or even serving serviente) is a component which provides information technology services to other components (typically called 


Google jde ale daleko dál. Jak nedávno uveřejnil na Googlovském bloku jeden vývojář. Google propojil jejich Google Talk a Gmail s Google Translate. Což ve výsledku znamená, že si můžete posílat maily nebo používat IM i s lidmi co nemluví řečí jako vy. Zase zde platí, že překlady nebudou dokonalé, ale samotní uživatelé si tyto překlady mohou nadále zdokonalovat na podobném principu jako u webového překladače. Zde je ukázka jak vypadá komunikace dvou lidí přes Google Talk s použití překladače.

překlad v Google Talk

Google Translate v tuto chvíli zatím běží stále v Beta verzi a také nenabízí češtinu. Bohužel si ale myslím, že to bude ještě dlouho trvat než ji nabídne (jestli vůbec někdy), jelikož není tak lehko strojově rozložitelná jako například angličtina (vzpomeňte třeba na naše pády). Každopádně Googlu přeju aby se tato služba rozšířila, jelikož teprve tehdy se bude jednat o službu velice užitečnou.

Sdílet