Hlavní navigace

Názor ke článku Programovací jazyky na středních školách od Lukáš Kotek - Děkuji za reakce! to [1, 3]: Karel, to je...

  • 20. 12. 2012 16:20

    Lukáš Kotek (neregistrovaný)

    Děkuji za reakce!

    to [1, 3]: Karel, to je klasika, nedávno jsem se zrovna díval na online verzi :-) Jinak k tomu, kdy začít s programováním, toť otázka. Osobně souhlasím s tím, co píšete - na ZŠ. Měl jsem možnost na jaře během praxe učit dvě skupiny deváťáků Scratch (dělají ho i normálně), byli perfektní a bavilo je to.

    Co čtu některé anglické články popisující situaci v UK, tak se nebojí programovat s dětmi ještě v nižším věku (tady jsme právě u té cca 3. třídy). Momentálně pak spolupracuji na projektu (opět ZŠ, opět Scratch), kde se jedná o sedmáky. Čili - jde to, když se chce :-)

    to [3]: Shodou náhod jsem měl dnes diskuzi ohledně Pascalu s podobným závěrem :-) Mnoho lidí zapomíná, že původně to byl jazyk určený přímo pro výuku programování. A popravdě, ačkoliv mi Python přijde jako lepší volba, nevidím až tak zásadní důvod, proč by učitel, který je v Pascalu "kovaný", s ním neměl pracovat i dál. Jsou tu projekty jako Free Pascal (a Lazarus), které jeho možnosti posouvají na hodně solidní úroveň, i v kontextu dnešní doby.

    A děkuji za přání, snad k tomu i moje diplomka přispěje. Měl jsem možnost mluvit s učiteli, kteří s Pythonem pracují a je to úžasně motivující zážitek.