Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od jeden anonym - Je neuvěřitelné, jaká spousta levičáků se najde mezi...

  • 8. 2. 2008 14:25

    jeden anonym (neregistrovaný)

    Je neuvěřitelné, jaká spousta levičáků se najde mezi lidmi, kterým by mělo být vlastní logické myšlení - tedy mezi lidmi z IT.

    Lidi neblázněte. Řekněte sami, kde stát dělá něco opravdu dobře. Podívejte se kolem sebe a uveďte příklady. Kolik jich je? Je to aspoň 10 % toho, co stát dělá? A proč by to mělo být v oblasti IT jinak?

    Zkuste se podívat také na regulaci z pohledu historie, tj. REÁLNÝCH situací. Jistě si z hodin dějepisu vzpomenete na to, co to bylo robotování na panském. Jistá evropská panovnice, která ovlivnila i náš vývoj např. povinnou školní docházkou, zjistila, že se na některých panstvích robotuje příliš a proto rozhodla, že to omezí. Vydala tedy zákon, že se smí robovat nejvýše x hodin denně a nejvýše y dní v týdnu.

    Co se stalo? Na mnoha jiných panstvích zjistili, že vlastně využívají své zdroje mnohem míň, než je státní regulace a že jsou tedy sami proti sobě - a tak se na jejich panstvích množství roboty zvýšilo na státní limit.

    A takhle to dopadlo s každou regulací, o kterou se stát pokusil.


    Stát vždy v historii jen zvyšoval výdaje svých občanů či podanných. Podívejte se na daňové zatížení - kde je idylická doba pouhého desátku, tj. deseti procent z příjmu? Ano, tady trochu nadsazuju, faktem ale je, že za posledních sto let se daňová zátěž jen a jen zvyšuje a omezují se možnosti trhu. V posledních sto letech byly vynalezeny vymoženosti jako progresivní daňový systém (aneb kdo se víc snaží, bude víc obrán), DPH (aneb švindl daň, kterou zaplatí všichni a třeba i dvakrát, ale stát ji jen někomu vrátí a to ještě nejdřív za dva měsíce), spotřební daň (aneb úžasný způsob, jak zvýšit DPH a umožnit velké daňové úniky), ekologická daň, zdravotní a sociální POJIŠTĚNÍ (sic! je to daň jak vyšitá), skryté daně, které odvádí jakoby zaměstnavatel... A stejně by se dalo pokračovat o různých regulacích - regulace železnic nám přinesla neefektivní ČD s Duškem jako maskotem, regulace telekomunikací nám přinesla molocha SPT Telecom, mobily za 100K od Eurotelu atd. (porovnejte se stavem v oblasti skoro neregulovaných 2,4 GHz - sice pár let chaosu, ale nyní cenově i lokálně velmi dostupné služby s velkým rozsahem kvality).

    Skutečně nechte trh, ať to vyřeší - vždyť v IT se to už dávno děje. Proklínané uzavřené formáty (.doc) se stále častěji ocitají mimo hlavní proud a firmy samy přicházejí s otevřeným formátem (kdo jiný než trh donutil MS k vydání .docx?). Stále častěji se oběvuje u nových aplikací možnost multiplatformového provozu atd.

    Ano, trhu to někdy trvá třeba i desítky let, než se situace ustálí. Jak si ale myslíte, že to bude trvat státu? Mnohem déle a hlavně je to téměř definitivní řešení, které nemá tendenci se dál upravovat s vývojem aktuální situace (viz opět telekomunikace - když už regulace neodpovídaly realitě, TRH si našel jiné cesty, kde regulace ještě nebyla - WiFi, VOIP atd.).

    Dejte prostě státu jen nezbytně nutné pravomoci (policie, armáda, základní minimum v sociální a zdravotní oblasti, základní minimum ve školství) a zbytek si řešme sami.