Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od Laef Ophir - [12] filip Firma si umí spočítat, že přechod na...

  • 6. 2. 2008 21:38

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    [12] filip
    Firma si umí spočítat, že přechod na Qt by znamenal nutnost velkou část produktu přepsat, což přijde na hromadu peněz. Také vědí, že pod Qt by například nemohli použít komponenty třetích stran, pokud je používají, a obecně by byl vývoj méně efektivní. Náklady by zvýšila i licenční politika Qt, kde musíte za každého vývojáře platit tisíce EUR (pokud není výsledek open source). Samozřejmě by museli přeškolit vývojáře. Možná také mají od někoho výhody, když použijí jeho produkt - třeba MS jim může dát v partnerském programu licence za babku, což opět snižuje náklady. Kdyby chtěli SW podporovat na více platformách, musejí ho na nich testovat a podporovat (která konkrétní distra chcete podporovat?), což je velká spousta nákladů. A teď se podívejme na výnosy. Kolik zákazníků si jejich SW nekoupí z toho důvodu, že je k dispozici jen pro Windows? Porovnáme náklady a výnosy, a máme výsledek. Za sebe si tipnu, k jakému výsledku firma došla: změna se nám nevyplatí.

    [13] Prostě průměrný člověk
    Příklad se sekačkou ukazuje, jak příšerná EU je. Pokud soused začne sekat s hlučnou sekačkou v sobotu v 8 ráno, jděte za ním, a požádejte ho, ať toho nechá. Možná jde o přestupek voblasti sousedského soužití. Možná to dojde tak daleko, že místní radnice vydá vyhlášku, že se o víkendu nesmí sekat tráva přes 11:00, a stane se tak jednou z 10 vesnic v celé Evropě, které takové nařízení mají. Možná má daný stát už nějaké vlastní předpisy ohledně sekaček. Ale proč takovou blbost proboha řešit v Bruselu? Umíte si představit, kolik úředníků na takovém paskvilu pracovalo, kolik stavů srtanovovalo metodologii měření, do kolika jazyků to kolik překladatelů překládalo? A hlavně jak postupně narůstá objem legislativy?

    Pokud jsou v Evropě americké veverky, těžko s tím něco uděláte tak, že jim nějakou regulací zakážete se pářit :). K telefonování: nemám nic proti stanovení standardu. Pokud jde v daném případě o dobrý počin, umožní nastavit parametry kvality. Pokud je to počin špatný, nebo se standard přežije, prostě se ho nikdo nebude držet. Jistě více, že naprostá většina standardů končí jako KOI-CS-2 - na smetišti dějin.

    [15] Sten
    Samnozřejmě přehnaná regulace architektury také není dobrá. Je tristní, když stát například vlastníkovi nemovitosti ukládá, jak s ní má nakládat (fasáda, okna, střecha atd)., když to nemá vztah k bezpečnosti, ale ke vzhledu stavby. Osobně jsem v tomhle byl vždy velmi liberální. Pak jsem pravda navštívil Brusel, a konkrétně oblast okolo Gare du Nord je dost úděs :(

    O2 Telefónica je jedním z evropských pokusů o tvorbu trhu. Moc to nefunguje. Bývalý státní monopol je donucen prodávat ostatním operátorům za nižší ceny, takže menší operátoři mnohdy mají fakturační systém, velkou tiskárnu, a prodávají služby velkého operátora levněji, než je smí nabízet on sám. To je trh jak noha :(

    Ohledně regulace trh se holt neshodneme. Já mám za to, že jsem své argumenty vyložil. Regulace se může někdy ukázat jako nutnost, ale je třeba jí brát jako poslední možný, a zcela výjimečný, prostředek.