Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od Laef Ophir - [10] melkor Adam Smith a Keynes okolo mě prošli...

  • 6. 2. 2008 20:48

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    [10] melkor
    Adam Smith a Keynes okolo mě prošli celkem intenzivně. To co jste četl v [8] je protest proti přebujelé legislativě a přeregulovanosti trhu, čtete to v tom kontextu. Tvrdím například, že cokoliv dělá stát, dělá nutně neefektivně, a tedy by měl dělat jen to, co nemůže dělat nikdo jiný. S tím snad souhlasí téměř každý ekonom. Problém nastane, pokud se to nesnažíte vidět v širším kontextu. Stát není třeba demontovat, potřebujeme ho. Někdo musí zajišťovat silnice, dálnice a márnice :). A jakkoliv by bylo efektivnější roli státu výrazně omezit, máme tu v Evropě populaci lidí, kteří nejsou zvyklí nést za sebe odpovědnost. Je třeba postupovat pomalu a uváženě. Ale hlavně proboha přestaňme přistupovat ke státu jako otci lidu. Jestli chce někdo kouřit tabák, a ničit si tak zdraví, není rolí státu mu to zakazovat. Pokud je pak dražší zdravotní péče o kuřáky, nechť se projeví třeba na ceně jejich zdravotního pojištění. Rovněž stát nemá motivovst ke zvyšování porodnosti nějakým zvyšováním porodného apod. Stát k lidem přistupuje, jako by to byla chovná zvířata. Zvířata se nemnoží, zkusme je motivovat. Zvířata by si ublížila, zakážeme jim kouřit. To je úplně špatně. Stát je veřejná služba pro občany, placená z jejich daní. To je ten základní koncept, o který jsem ochoten se hádat.

    [11] x-lukas
    Jsem rád, že se na řadě věcí shodneme. Zkusím v krátkosti vysvětlit, proč si myslím, že by se protokoly a datové struktury neměly regulovat.

    Argumentem je, že stát bude v dané věci neefektivní. Regulace budou nesmyslné, protože stát věci nerozumí. Pokud si stát najde odborníky, ti budou logicky spjatí s komerčními zájmy. Obecně by došlo k přenesení tržního boje (aka hospodářská soutěž) do roviny regulace protokolů a datových struktur. Samozřejmě s tím, že firmy s menší silou na trhu by hrály důležitější roli, než jakou mají na trhu - v tomhle by tedy šlo o pokus zvrátit výsledky hospodářské soutěže ve prospěch slabších, což je velmi špatně. K topmu přidejte regulace jako věc politickou, populismus, petice, úplatky, zákulisní dohody (schválíme A, pokud lidé X budou hlasovat pro B které se týká recyklace plastů nebo sadby stromů), neefektivitu a dezorganizaci vlastní státu, a vidíte ten obraz. Brr.