Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od Sten - [6] Architektura je také autorským dílem (chráněným autorským zákonem),...

  • 6. 2. 2008 14:33

    Sten (neregistrovaný)

    [6]
    Architektura je také autorským dílem (chráněným autorským zákonem), přesto je omezována řadou norem. Spousta těch norem přitom vůbec nesouvisí se zdravím uživatele, ale spíš s právy jiných architektů (např. limity výšky stavby a vzdálenosti od okraje pozemku, normalizovaný vzhled výkresů ap.). Ba co víc, naprostá většina staveb musí být předem prozkoumána a schválena úřady! Přesto se většina architektů nebouří, že dochází k porušování svobody projevu. Je to podle vás špatně?

    Trh se sice umí většinou sám regulovat, ale občas také ne. Podívejte se na omezení, která má Telefónica. Např. musí propůjčovat své linky jiným operátorům za regulovanou cenu a umožnit spojení s linkami provozovanými jinými operátory používáním stanoveného protokolu. Podle vás by asi bylo dobře, kdyby Teléfonica do toho nebyla nucena a noví operátoři by museli vystavět novou telefonní kabeláž a uživatelé jednoho operátora by nemohli volat uživatelům druhého. Bohužel to by znamenalo, že by na trhu kromě Teléfonicy žádný operátor nepřežil.

    Nesouhlasím se spoustou výdobytků, které EK vymyslela (např. některé dost přísné výrobní kvóty), ale nějaká regulace potřeba je (zrovna ta omezená hlučnost sekaček je docela potřebná věc, už aby něco podobného bylo i na kotoučové a řetězové pily). Samoregulující se trh, tak jak si jej představovali kapitalisté v 19. (a občas i 20.) století, totiž neexistuje, protože buď skončí faktickým monopolem (viz Standard Oil, American Tobacco Company a Microsoft a kdyby nebylo antitrustových zákonů, tak i Google) nebo krizí (viz hospodářská krize ve 30. letech nebo ropná krize roku 1973).