Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od Laef Ophir - [7] x-lukas Já si nevšiml, že by normy zdravotní...

  • 6. 2. 2008 1:22

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    [7] x-lukas
    Já si nevšiml, že by normy zdravotní nezávadnosti potravin, nebo jiné příklady, omezovaly svobodu projevu. Autorské dílo (kniha, hudba, obraz, film, počítačový SW) je věcí svobody projevu; v případě SW je autorským dílem zdroják, a binárky jsou jen jeho jiným vyjádřením. Omezením možnosti psát vlastní protokoly, interface a datové struktury dochází k omezení svobody projevu. Zvláštní je, že když se tiskla trička s DeCSS, svoboda projevu byla zcela zásadní hodnota, že?

    Zákaz propagace nacismu je omezení svobody slova, a je to celkem velký problém. Ukazuje to, že evropská demokracie a svoboda projevu platí do té doby, dokud se daná věc neznelíbí zákonodárcům. Podobný přístup mají ovšem i diktatury. Pokud se jim nelíbí, že opozice vydává své názory tiskem, prostě to zakážou. Svoboda slova trpí v obou případech úplně stejně. Vlastní obsah sdělení přitom vůbec není důležitý.

    Ano, celá struktura státu je omezující. Nějaké omezení musíme strpět, aby společnost mohla fungovat. Ale je třeba za každou cenu bránit státu, aby strkal čumák, kam nepatří. Stát (zvláště v podání levice) rád reguluje a pokřivuje naprosto cokoliv, u čeho mu to dovolíte. A samozřejmě cesta k regulaci je velmi snadná, na rozdíl od cesty zpět. Stát je struktura z definice neefektivní, protože mu chybí motivace dělat věci efektivně. Soukromý podnikatel dosahuje vyššího zisku, pokud je efektivnější. Na stát existuje jediný tlak - že v příštích volbách místo A zaškrtnete na volebním lístku B nebo C. Soukromá firma vybírá jako managery ty nejschopnější lidi, které najde. Stát jako managery vybírá lidi, kteří nikomu nevadí, nebo jsou dokonce ve funkci za odměnu či ve výslužbě (tzv. trafika). Stát má monopol de jure na zacházejí s veřejnými prostředky. Za služby státu neplatíte dobrovolně, ale nuceně (zkuste nezaplatit daně). Když se vám služby státu nelíbí, nemůžete jít jinam (zkuste říci, že nezaplatíte část daní, a na ostrahu sídliště si místo městské policie najmete bezpečnostní agenturu).

    Evropská unixe vytvořila cca 95000 stran nařízení a regulací. Mezi nimi je například celoevropská regulace maximální hlasitosti sekaček na trávu(!), viz Council Directive 88/181/EEC. Neodpustím si citaci:
    Noise emission levels have been established for motor vehicles, motorcycles, agricultural and forestry tractors, domestic appliances, earth-moving equipment, construction equipment, lawn-mowers and civil subsonic aircraft. -- LOL, sekačky a subsonická letadla :)
    ...
    Directive 88/180 and 84/538 (amended by 88/181) relate to the permissible sound-power level of lawnmowers. The permitted sound-power level ranges between 96 dB/pW and 105 dB/pW according to the corresponding cutting width of the lawnmower. For lawnmowers with a cutting width exceeding 120 cm, the sound-pressure level of airborne noise, in dB(A), measured at the operator's position under the conditions specified in Annex Ia of Directive 88/180, does not exceed 90 dB(A).
    http://www.europarl.europa.eu/facts_2004/4_9_5_en.htm

    Nad dodržováním limitu má údajně bdít dopravní inspektorát. Jak vidno, je stanovena i celoevropská metodologie měření hlučnosti sekaček. To není Douglas Adams, to je realita :(. A samozřejmě jsou tu šílené návrhy typu Špidlových opalovacích krémů, zákazu nočních letů letadel (aby mohli evropané klidně spát), zákazu páření evropských a amerických veverek apod.

    Komisař Guenter Verheugen nedávno prohlásil, že by letos rád ušetřil evropské ekonomice EUR 800mln (CZK 22mld) revizí 42 dokumentů, které předepisují firmám posílat regulačním orgánům dokumenty a statistiky, které již nejsou třeba.
    http://www.iht.com/articles/ap/2008/01/30/europe/EU-GEN-EU-Cutting-Red-Tape.php

    Navrhovaná evropská ústava měla 190 stran (vždy standardního strojopisu), a autoři doporučovali jí nedávat ke čtení veřejnosti, protože by jí nerozuměla. Česká ústava má 20 stran, Americká ústava má 13 stran, a obě jsou celkem srozumitelné. Pro takovou ústavu nejde hlasovat, a neznám právníka, který by pro ni byl ochoten dát hlas.

    Ptám se: opravdu chcete, aby EU něco dalšího regulovala? Podle mě je naopak čas evropskou legislativu ořezat na desetinu, a dělat společně ty věci, kde to všem přináší užitek.