Hlavní navigace

Názor ke článku IT, normy a legislativa od Laef Ophir - Dalším aspektem je věc svobody podnikání. SW je...

  • 5. 2. 2008 21:54

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    Dalším aspektem je věc svobody podnikání. SW je autorským dílem. Jakým právem chcete autorům přikazovat, že se při tvorbě svého díla mají držet nějakých norem? Vždyť to je omezení svobody projevu.

    Tržní prostředí spočívá právě v tom, že subjekty mohou na trh uvádět, cokoliv uznají za vhodné, pokud tím neohrožují zdraví spotřebitele. Je iluzí levičáků (kterých je na tomto serveru zřejmě většina), že trh je třeba regulovat. Další iluzí je koncept "trh zaručí". Trh zaručí, že dobře levně nakoupíte; pokud je zboží drahé, je to chyba trhu, a je třeba ho regulovat. Kdo má takhle pokřivené myšlení, bohužel typicky končí v EK :(

    Rovněž nevidím důvod zveřejňovat specifikaci protokolů a datových struktur. Komu to má pomoci? Slabším firmám, které nedovedou nabídnout na trhu produkt, který by zákazníky dostatečně zaujal. Takovým firmám zajišťuje možnost opsat protokoly a datové struktury od konkurence, a tím se přiživit na jejím úspěchu. Čímž takový regulovaný zmetek-polotrh ztrácí schopnost se čistit (ovšem porušení práv autorů SW je daleko zásadnější věc).