Hlavní navigace

Proč je potřeba omezovat Microsoft?

19. 11. 2006 8:29 (aktualizováno) tonda

Taky mě celkem nešlo do hlavy, z jakého důvodu právě redmodskému gigantovi má nějaký státní aparát co „kecat“ do toho, jaký software zahrne do produktu jménem Windows. Zvlášť, pokud podobné produkty jsou vybaveny daleko bohatěji.

Ale, jednoho dne mi to došlo. Totiž, u těch ostatních nehrozí to, že přes další technologie budou diktovat všem, jaký přehrávač medií používat, resp. jaký systém používat.
O čem je řeč, v nedávné době u nás zahájili činnost dva internetové obchody s hudbou. Ale, aby to nebylo tak snadný, oba nabízejí hudbu ke stažení výhradně ve formátu WMA, jen a pouze s DRM systémem od Microsoftu, samozřejmě, přehratelné jen a pouze ve Windows Media Playeru a jen na systémech, které WMP oficiálně podporuje.
Já osobně proti DRM nic nemám, naopak, domnívám se, že pokud bude existovat neutrální a nezávislý protokol pro správu k užívání práv, bude to jistě dobře. Tím myslím systém, který nebude vázaný pouze a jen na operační systém jednoho konkrétního výrobce, ale to co se děje nyní, škoda slov.

Sdílet