Hlavní navigace

Arduino

16. 7. 2010 8:11 (aktualizováno) Tomáš Kavalek

Na ROOT.cz začal vycházet seriál Na Internet s Arduinem - jelikož jsem blázen a musím všechno vyzkoušet, tak jsem si Arduino Duemilanove objednal. Společně s ním jsem do „košíku“ přihodil USB kabel a Ethernet Shield. Co mne velice překvapilo byl přístup Czechduino. Člověk, který se velmi těší až si něco vyzkouší, nemusí být v okamžiku dostatečně vybaven součástkami. Konkrétně například já – doma mám součástek dost, ale vyzvedl jsem na poště balíček a odjel na chatu. Až tam jsem si uvědomil, že jsem si s sebou nevzal ani „jednu blbou LEDku“. Velice mne tedy překvapilo, když jsem při rozdělání balíčku narazil na dvě bílé LEDky. Sice se jedná o součástky v ceně cca 20 Kč (když hodně), ale potěšilo mne, že dodavatel zaslal zařízení tak, že ho lze hned vyzkoušet – např. podle jednoho z dílů seriálu.

Jelikož jsem na chatu bral notebook s Windows XP, tak tu mám pár postřehů pro méně zdatné uživatele: v článku zmiňovaný FTDI (FT232R) ovladač lze stáhnout např. zde – http://www.ftdichip.com/Dri­vers/VCP.htm a ve Správci zařízení – Porty (COM a LPT) najít USB Serial Port a tím zjistíme, na kterém COM portu je Arduino připojeno.

Postup je následně triviální, nainstalovat FTDI ovladač, nainstalovat IDE, připojit Arudino, spustit IDE, nastavit COM port a zařízení na Arduino 328 (defaultně) a začít pracovat.

Veškeré další postupy jsou uvedeny v článku seriálu, možná bych si, vzhledem k tomu, že přišly dvě LEDky, dovolil mírnou úpravu ukázkového programu. Ke správné funkci je potřeba zapojit anodu první LED do 12 a anodu druhé LED do 13, katody obou do GND. Nahrát do Arduina následující program:

#define LED1 13
#define LED2 12

void setup()   {
  pinMode(LED1, OUTPUT);
  pinMode(LED2, OUTPUT);
}
void loop()
{
  digitalWrite(LED1, HIGH);
  digitalWrite(LED2, LOW);
  delay(1000);
  digitalWrite(LED1, LOW);
  digitalWrite(LED2, HIGH);
  delay(1000);
}

Sdílet