Hlavní navigace

Oskarův Weblog @root

  • Vodafone a ČD: bezpečnost až na posledním místě?

    Kolem bezpečnosti na Internetu se už promluvilo a propsalo mnohé. Každý ví, že by neměl používat jednoduchá slovníková hesla, že by neměl používat jedno heslo pro více služeb (od toho tu máme MojeID, popřípadě SuperGenPass) a že by si neměl hesla nikam poznamenávat. Běžný uživatel obvykle nad takovýmito poučkami mávne rukou a dál se chová nebezpečně. Když se však tak chovají i profesionálové na druhém konci drátu, je to na pováženou.
    11. 11. 2011 13:37
  • Jaké jsou žluté vlaky?

    Na konci září začaly mezi Prahou a Havířovem jezdit dlouho slibované „žluté vlaky,“ tedy vlaky českého podnikatele Radima Jančury. Rozhodl jsem se je vyzkoušet a sepsat drobnou recenzi. Předem se omlouvám, že tento post nebude vůbec o linuxu a jen velice málo o počítačích. Vše začíná rezervací Jako pravidelný uživatel spojů společnosti Student Agency to pro mě není žádná novinka, nicméně ostatní to může překvapit: Ve žlutých spojích se nestojí…
    15. 10. 2011 16:54 (aktualizováno)
  • Spammeři jsou zase mazanější

    E-mailové schránky českých uživatelů byly v posledních dnech pod útokem cílené kampaně spamů, přesněji tedy spíše scamů. Cílem tentokrát bylo nalákat uživatele na podvodnou službu GSMlocator, nabízející údajné zjištění polohy mobilního telefonu na základě telefonního čísla. Jako u každého scamu podfukář vytvoří u oběti dojem, že je všechno v naprostém pořádku a k získání polohy zbývá poslední drobný krůček – test pro vyloučení robotů. Ten se neprovádí pomocí opisování obrázku, ale posláním SMS.
    2. 8. 2011 22:56
  • Hoffmanův Podcast

    Ivan Hoffman se do mého povědomí zapsal především jako autor ranní poznámky ČRo 1 – Radiožurnálu. Když byl v roce 2008 Barborou Tachecí odejit, velice rychle se s podobným formátem uchytil u společnosti Vltava-Labe-Press, která vydává regionální deníky. Sloupek 300 slov na aktuální téma vychází kromě černotisku také ve webové podobě a snad z nostalgie k radiožurnálu dokonce i ve zvukové podobě s charakteristikým autorským projevem.
    31. 7. 2011 11:05 (aktualizováno)
  • Jak jsem zaváděl DVB-T2

    Přechod na zemské digitální vysílání v normě DVB-T pomalu vrcholí. A přitom už klepe na dveře další norma, zvaná DVB-T2. V tomto zápisku se s Vámi podělím, kterak jsem k pražskému experimentálnímu vysílání naráz připojil až 4000 nových diváků. Co je norma DVB-T2 Návrh vysílání v normě DVB-T je z pohledu počítačů již velmi letitý; vždyť první vysílání v této normě bylo spuštěno již v roce 1998 (zdroj). Od té doby se výpočetní výkon počítačů mnohonásobně zvýšil…
    4. 5. 2011 11:00
  • Time.is nyní česky!

    Patřím mezi lidi, které ostatní označují jako „úchyláci na přesný čas“. Doma máme v každé místnosti alespoň jedny nástěnné hodiny, řízené signálem DCF-77, všechny počítače, které spravuji, disponují nějakou variantou NTP klienta. Proto mě velmi potěšilo, když jsem dostal tip na stránku Time.is. Jedná se o jednoduchou JavaScriptovou stránku, jejím primárním cílem je jediné: Ukazovat přesný čas a to nezávisle na systémových hodinách počítače, na kterém běží prohlížeč…
    4. 4. 2011 11:09 (aktualizováno)
  • Archivujeme televizní pořady

    Digitalizace televizního vysílání s sebou přináší, kromě rozšíření programové nabídky a (povětšinou) zlepšení kvality příjmu, také výrazné zjednodušení pořizování záznamu. Zatímco v případě analogového vysílání bylo nutno vysílání digitalizovat, digitální vysílání stačí pouze ukládat. O to složitější může být najít si čas na přehrání již nahraného záznamu. Zvlášť  po Vánocích.
    13. 5. 2011 23:30 (aktualizováno)
  • Praktické problémy s IPv6, část třetí

    Od napsání předchozích epizod se na poli českého IPv6 udála zásadní událost. Servery společnosti Internet Info, včetně tohoto blogu, jsou přístupné přes IPv6. Že jste si ani nevšimli? Tak to má být. Zřejmě to s těmi problémy kolem IPv6 není tak žhavé… I přesto si dovolím dokončit několik kapitol o problémech s tímto protokolem.
    10. 12. 2010 7:23 (aktualizováno)
  • Praktické problémy s IPv6, část druhá

    Jak jsem minule slíbil, v dnešním díle seriálu se zaměřím na problematiku IPv6 z pohledu správce sítě. Ani oni to nemají s příchodem IPv6 snadné, zvlášť pokud si chtějí v síti zachovat pořádek. Automatická konfigurace Na začátek malá exkurze do historie. V době, kdy vznikal protokol IPv4, se rozměry počítačů neudávaly v jednotkách U, ale v počtu sálů…
    11. 12. 2010 11:05 (aktualizováno)
  • Praktické problémy s IPv6, část první

    Mám dojem, že poslední dobou sílí mediální kampaň proti IPv6. Na Rootovi (zde) a Lupě (1, 2) se objevují články, které se více či méně fundovaně snaží naznačit, že až dojdou IPv4 adresy, nasadíme další a další NATy a Internet bude fungovat jako dřív. A v tuto chvíli přicházím já se svou troškou do mlýna. Tímto příspěvkem bych rád poukázal na konkrétní problémy, se kterými se dřív či později setká každý, kdo se rozhodne IPv6 nasadit.
    18. 10. 2010 8:59 (aktualizováno)