Hlavní navigace

Emotikony emoji v Pidginu

24. 4. 2014 13:09 (aktualizováno) Ondřej Caletka

Jste-li majiteli smartphonu, pravděpodobně jste zaznamenali, že klávesnice obsahuje kromě písmen, číslic a dalších symbolů také spoustu roztodivných obrázkových emotikon. Bylo pro mě celkem překvapující, že takové obrázkové emotikony je možné zadat do jakéhokoli textového pole a dokonce i posílat třeba pomocí SMS nebo e-mailu a to i mezi Androidem a iPhonem.

[caption id=„attachment812“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Nabídka emotikon je velmi pestrá“]Nabídka emotikon v Androidu[/caption]

Vysvětlením záhady bylo klíčové slovo emoji. Jedná se o sadu emotikon, které jsou součástí posledního standardu unicode. Jedná se tedy o znaky jako každé jiné, které je možné přenášet libovolným kanálem, schopným přenášet Unicode text.

Vadou na kráse celého systému je nutnost vybavit každý koncový systém sadou glyfů pro všechny emoji. Zatímco v mobilních platformách je toto vyřešeno výrobcem, desktopové počítače ve svých fontech obvykle glyfy pro Emoji nemají. Když tak například přijmete zprávu s emoji v pidginovi, zobrazí se místo emotikony jen prázdný čtvereček, případně kód znaku.

[caption id=„attachment813“ align=„aligncenter“ width=„370“ caption=„Pidgin s originální sadou emotikon“][/caption]

Řešení však existuje. Není třeba měnit systémový font, je možné šikovně využít vestavěné funkcionality pidgina, totiž automatického nahrazování definovaných sekvencí znaků za obrázky. Tato funkce obvykle slouží pro nahrazení například sekvence : -) za obrázek :-). Když tedy vyrenderujeme všechny emoji jako obrázky a zavedeme náhradu příslušného unicode znaku za obrázek, dostaneme možnost snadno zobrazovat a posílat emoji i z pidgina.

Není překvapivé, že takové řešení už dávno existuje. Na odkázaném repozitáři si můžete vybrat jednu ze tří sad emotikon. Jen ta od Apple ale má barevné obrázky. Problém je, že po zvolení této sady přijdete o základní emotikony. Proto jsem vytvořil fork, kombinující emoji s tradičními emotikonami pidgina.

Instalace je triviální. Celý repozitář stačí stáhnout nebo naklonovat do adresáře ~/.purple/smileys. A následně vybrat sadu motivů v nastavení Pidgina. Pak už si můžete vybírat z pestré nabídky nejrůznějších emotikon. Emoji fungují jen pro protokol XMPP, chcete-li jej používat i s jiným protokolem, je třeba příslušně upravit jejich definici v souboru theme . Veselé chatování!

Sdílet