Hlavní navigace

Time.is nyní česky!

4. 4. 2011 11:09 (aktualizováno) Ondřej Caletka

Patřím mezi lidi, které ostatní označují jako „úchyláci na přesný čas“. Doma máme v každé místnosti alespoň jedny nástěnné hodiny, řízené signálem DCF-77, všechny počítače, které spravuji, disponují nějakou variantou NTP klienta. Proto mě velmi potěšilo, když jsem dostal tip na stránku Time.is.

Jedná se o jednoduchou JavaScriptovou stránku, jejím primárním cílem je jediné: Ukazovat přesný čas a to nezávisle na systémových hodinách počítače, na kterém běží prohlížeč. Umí toho ale mnohem víc: Automaticky vypočítává odchylku systémových hodin od času Time.is, nedělá jí problém zcela korektní přechod na letní čas a zpět, stejně jako zobrazování světového času.

Ani to ale není všechno, stránka obsahuje databázi světových míst, počítá čas východu a západu slunce a také generuje jednoduchý, ale praktický kalendář, který se dá také snadno vytisknout. Perličkou na pomyslném dortu je podpora zvukového znamení, stejně jako celostránková verze Google map.

A proč to všechno píšu? Tento web je od nynějška dostupný v české mutaci. Stačilo vyměnit si s jeho autorem pár e-mailů a český překlad je na světě. Autor dokonce zohlednil národní specifika, jako například používání shodných přívlastků (14. týden namísto týden 14), správné koncovky pro různá množství (o 1 sekundu, o 2–4 sekundy, o 5 sekund), nebo skloněné názvy kalendářních měsíců (4. dubna, ale duben 2011).

Přejme tedy společně webu mnoho spokojených zákazníků. Objevíte-li chybu v překladu, můžete ji napsat přímo mně.

Sdílet