Hlavní navigace

iWoz - Steve Wozniak

7. 1. 2008 16:07 (aktualizováno) jelinek

Jelikož Ježíšek prostě ví co mám rád, tak se stalo to, že jsem na Štědrý večer nalezl pod stromečkem knihu iWoz. O tom, co znamená název této knihy a o kom je, zde již na Rootu řeč byla (pro ty kteří snad tento článek prošvihli, jen připomínám, že iWoz je trojsmyslný výraz pro: I was, I Wozniak, iWoz – produktová řada Apple). Jak zde bylo také napsáno jedná se o životopis Steva Wozniaka, jednoho z předních světových technologických vývojářů, který se může pochlubit například tím, že byl prvním člověkem na světě, který sestavil osobní počítač. Nebo spolu-založil Apple.

Nemá cenu abych vám zde popisoval celou knihu, to si raději přečtěte recenze, které budou stejně lepší než co bych napsal já (mimochodem ta na 


Další nepravdou je, že ve skutečnosti s Jobsem ani nejsou moc velcí kamarádi. V mládí ano, ale pak Jobs udělal pár věcí, které prostě kamarádi nedělají a asi dodnes mu nedokázal odpustit dvě věci: zaprvé, že nikdy nechtěl být nic jiného než inženýr a za druhé, že opustil Apple (nechci zde Jobse pomlouvat, pro mě je jedním z nejlepších manažerů, které svět má).

Druhou věcí, která mě velice zaujala, je jeho přístup k práci (a životu). Když jsem začal knihu číst jsem měl neustále pocit, že se Steve vychloubá. „Já sem byl nejlepší tady vtom a tam v tom“, ale pak jsem pochopil, že to není vychloubání. Je to o jeho postoji. Steve potřebuje k životu dělat něco co ještě nikdy nikdo nedělal a být neustále v něčem první na světě. Nejde mu o slávu nebo peníze. Jde mu o to být první. Například z Applu odešel protože dostal nápad jak by mohl jako první na světě sestrojit univerzální programovatelný dálkový ovladač. To mě prostě fascinuje.

wozniak


Závěrem bych vám chtěl doporučit tuto knihu. Je velice čtivá a zajímavá. Do určité míry také motivační. V celku se jedná o pohled na svět jednoho „bláznivého“ inženýra se skvělým smyslem pro humor.

Sdílet