Hlavní navigace

Ovládnu Linux kolieska?

22. 1. 2009 9:45 (aktualizováno) Stanislav Hoferek

Kolieska, alebo česky „kolečka“ (teda aspoň dúfam), sa nachádzajú napríklad v znakoch Kubuntu. A keďže je to také bežné jednoduché hravé slovíčko, tak prečo tak nepomenovať distribúciu?

Nebojte sa, žiadna nová distribúcia nevzniká… len trochu nebol potešený jeden účastník fóra forum.kubuntu.sk, kde som rozoberal moje neoficiálne Kubuntu. A keďže je už 6. mesiac a urobil som nejaké zmeny, chcel som dať nové iso na internet. No keďže nechcem žiadne žaloby a beriem celý vývoj ako jednoduchú dobrotu a nič nejaké nekalé, súhlasil som s premenovaním. Odteraz je to Kolieskobuntu, s novou verziu 8.06 :)

Pre tých, ktorí nevedia o čo ide… bežné Kubuntu, tak ako Ubuntu atď obsahuje veľa nepotrebného softvéru – čo je samozrejme vecou názoru, no posúďte sami. Potrebuje Slovák z Rezňa pod Tĺčikom podporu pre čínske písma? Potrebuje bežný obyvatel obce Temelín podporu jazyka Zulu?

Myslím, že nie… tak som teda z CD tieto veci vyhodil a prihodil som tie, ktoré sú podľa mňa potrebné. Tak prišiel do Kubuntu GIMP, Firefox, FileLight a mnoho ďalších programov. A keďže nechcem všetko len sám pre seba, je to voľne na internete.

Kubuntu 8.06, ktoré sa oficiálne už nazýva Kolieskobuntu 8.06, obsahuje oproti staršej verzií to, čo sa navrhovalo v diskusiách:

http://linuxos.sk/forum/13571/in­dex.html

http://forum.kubuntu.sk/vi­ewtopic.php?pid=17744 

Menovite: pribudli rôzne grafické témy pre KDE, KdeTV, gkrellm, kooldock, yakuake, psi, kcheckgmail, kget…

taktiez konecne uz normalne funguje slovencina a cestina. vyhodene vsetky ostatne jazyky

http://greenie.sk:8080/ko­lieskobuntu806.iso

md5: bfdd2e2a0b218181f4243935e67ef1f9

Sdílet