Hlavní navigace

KMaile, proč?

18. 4. 2012 18:05 (aktualizováno) jezura

Milý KMaile,

používám tě již od dob KDE 2.x, s tvým mateřským prostředím jsem začínal před nějakými 12 lety u Red Hatu 7.0. Z něj se pak stal Red Hat 7.3 a chvíli po něm Gentoo, se kterým jsem vcelku spokojen dodnes. Za těch dlouhých 12 let s tebou nikdy nebyly problémy. Je pravda, že jsem nenáročný. Stačilo mi, abys uměl stahovat a odesílat maily, občas s přílohou, abys uměl pracovat s několika identitami a třídit maily do složek. Tohle všechno jsi zvládal a já byl spokojený.

Jenže pak se něco stalo, svět se změnil a přišly KDE 4.x. A ty už nejsi takový jako dřív. S tebou přišly novinky a mně dříve neznámé pojmy jako akonadi, synchronizace a jánevímcoještě. Proč ne, svět jde kupředu, tak bys měl jít s ním. Jenom se bojím, že pod tíhou všech těch novinek jsi zapomněl, že tě používají i lidé, kteří nepotřebují nic víc než jen přijímat a odesílat maily. A že tenhle základ bys měl zvládat tak, jak jsi ho zvládal během těch 12 let, co jsme spolu.

Prosímtě, řekni mi, proč:

Když tě spustím a kliknu na nějakou složku, proč se nejdřív na 5 vteřin zamyslíš a napíšeš mi „Synchronizing folder“ a až pak mi ukážeš ty maily, které chci vidět? Vždyť já žádnou synchronizaci s ničím nepoužívám!

Prý pod tebou běží nějaké akonadi. Nevím, co to je, a nezajímá mě to. To akonadi občas spadne, budiž, to se stává, i když mě to štve. Ale proboha, proč mi o tom nedáš vědět a místo toho na mě svítí nápis Ready?

V tvém okně vpravo dole mi pomocí vyskakovacích zpráv dáváš vědět, co zrovna děláš. Třeba tam píšeš E-mail successfully sent. Občas pospíchám a dám stahovat zprávy dřív než mi po probuzení z hibernace naběhne síť. Když jsem to udělal předtím, než přišly KDE 4, tak jsi mi v té vyskakovací zprávě řekl, že se ti nepodařilo připojit k mailserveru. Dokonce i okýnko s chybovou hláškou jsi otevřel! Když to samé udělám teď, proč mi řekneš jenom Ready, když vůbec Ready nejsi?

Když spadne to prokleté akonadi a já tě ukončím a pak vás oba znova spustím, tak ve složce Outbox vidím všechny maily, které jsem odeslal od tvého minulého spuštění. Tyhle maily jsou zároveň i ve složce Sent, kam opravdu patří. Proč si v tom neumíš udělat pořádek?

Ale dneska jsi mě dopálil. Nevím, co se s tebou stalo, ale když se podívám do složky Sent a najedu na nějaký mail, který má mít přílohu, tak vidím jenom prázdný mail bez textu a bez přílohy! Tohle už opravdu přeháníš. Přitom když se v konzoli kouknu do adresáře ~/Mail, tak tam ten soubor s dotyčnou zprávou najdu. Proč ji nevidíš?

Milý Kmaile, máš poslední šanci. Zrovna běží upgrade z KDE 4.8.1 na 4.8.2. Když se do té doby nedáš do cajku a nezačneš pořádně fungovat, půjdeš z domu.

(podařilo se někomu přemigrovat z kmailu do thunderbirdu větší množství zpráv? u mě by to znamenalo převést 15 identit a celkem přes 21 tisíc mailů, co se za těch 12 let nashromáždily. dík.)

Sdílet