Hlavní navigace

eHealth

  • Jak je to s tou Mirkou Spáčilovou a jejími 60 %

    Mirka Spáčilová je už léta známá mezi filmovým publikem jako přísná a nesmlouvavá kritička. Říká se mezi lidmi, že prý nejčastěji hodnotí film na 60 %. Během loňského roku o ní Michal Bláha publikoval hezký příspěvek na svém blogu. Upřímně řečeno to byl spíše příspěvek o webové službě Apify, která umí web scraping. Tehdy se mi to hrozně líbilo a říkal jsem si, že se příležitostně na Apify podívám a pohraju si s tím, ať se naučím nějakou novou hračku.
    26. 10. 2018 8:35 (aktualizováno)
  • Devět nejživějších wikiprojektů v medicíně

    Wikipedii zná dnes skoro každý. Wiki ale neznamená jen encyklopedii, wikiprojekty se postupně objevily i jako nástroj spolupráce na odborných portálech nebo jako úložiště dokumentace. Stejně tak to platí i pro wikiprojekty v medicíně. Pro ilustraci: v době, kdy před téměř deseti lety pomalu vznikala česká WikiSkripta, bylo české Wikipedii již šest let a měla na kontě 100 000 článků. Jak si stojí wiki v medicíně dnes?
    23. 2. 2018 22:06 (aktualizováno)
  • Vzniká elektronická výměna informací o sociálním zabezpečení napříč EU – a ČR je zapojena!

    Hodně se teď zabýváme přeshraniční výměnou zdravotní dokumentace, ale při úspěšném poskytnutí zdravotních služeb pacientovi probíhá ještě jedna nezbytná epizoda péče: vyúčtování. Narazil jsem na informaci, že výměna dat mezi zdravotními pojišťovnami a výměna informací o sociálním zabezpečení by měla po Evropě časem běhat elektronicky. To zní velmi zajímavě, tak jsem se začetl. Podívejte se na to se mnou.
    4. 12. 2017 21:35
  • Ministerstvo zdravotnictví vydalo dokument o kybernetické bezpečnosti

    Před pár týdny vyšel nový dokument s názvem „Metodický pokyn poskytovatelům zdravotních služeb k problematice kybernetické bezpečnosti“. Na několika stránkách rozpracovává problematiku kybernetické bezpečnosti v nemocnicích, upozorňuje na příslušnou legislativu a navrhuje různá opatření. Jsem byrokraticky neobratný a takovýto typ dokumentů neumím správně číst, ale pro bulvární blogový příspěvek si dovolím vytáhnout pár informací, které mne zaujaly.
    29. 10. 2017 18:10
  • Nadějné české projekty pro pacienty

    V České republice běží několik úžasných projektů, které mají z mého pohledu obrovskou šanci reálně pomoci pacientům. Měl jsem teď příležitost strávit týden v různých prostorách budov ČVUT, koukat okolo sebe a hledat inspirativní myšlenky. A je jich několik! Určitě se dostanu i k velmi povedenému glukometru, který nedávno vyhrál cenu Imagine Cup. Ale o něm se psalo hojně, proto nejdříve mrknu na méně známé projekty.
  • eHealth v ČR: nová legislativa

    I v naší zemi prochází eHealth určitým vývojem. Kromě hmatatelných výsledků je důležitá i legislativa, která umožní potřebné kroky. Je to téměř rok, co jsem se pokusil shrnout stav elektronického zdravotnictví v ČR. Je načase se podívat na aktuality. Upozorňuji, že nejsem právník, takže to zkusím popsat svým laickým pohledem.
    14. 9. 2017 23:46 (aktualizováno)
  • SÚKL zprovoznil nový systém pro elektronické recepty

    Nový systém pro elektronické recepty je od začátku září kompletně v provozu. Minulý týden Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) přešel na nový systém centrálního úložiště eReceptů, čímž nahradil dosud používaný náhradní systém pro elektronickou preskripci. Dle SÚKLu tento nový systém splňuje bezpečnostní i technologická kritéria, např. soulad s požadavky zákona o kybernetické bezpečnosti a soulad s požadavky na informační systémy veřejné správy. Od 1.1.2018 bude již předepisování elektronických
    10. 9. 2017 23:11