Hlavní navigace

eHealth - Témata označená nálepkou R

  • Jak zabalit kolegům data do balíčku v R

    Je fajn mít veřejně přístupná data, která mohou všichni libovolně třídit, tříbit, tepat a vizualizovat. Někdy jsou data sice dostupná, ale nejsou veřejná nebo není jejich získání úplně snadné nebo přímočaré. Pokud pracujete v R, můžete svým kolegům data zabalit do balíčku a distribuovat třeba přes git.
    27. 1. 2021 18:05 (aktualizováno)
  • Máte třetí vlnu? A mohl bych ji vidět?

    Pandemické vlny zřejmě nemají žádnou definici. Jde vlastně jen o shodu vlády, médií, lidu, že tomuhle kopečku na grafu budeme nějak říkat. Pojmenování vyvolává dojem, že jsme něco poznali a provedli nějakou akci (aspoň tedy ono pojmenování). No a tak se stalo, že se pacienti ptají, jestli bude čtvrtá vlna.
    22. 1. 2021 21:02 (aktualizováno)
  • Čekáme na plochou křivku, pojďme si ji zatím nakreslit

    Zaslechl jsem zprávu, že cílem karantény a dalších opatření je oploštit křivku. Co tedy dělat, když máme domácí úkoly hotové, látkové roušky ušité a internet pod náporem nadšených homeofficáků kolabuje? Můžeme si kreslit. Tahle pandemie je skvělá v tom, jak máme takřka real-time data. Nebudu tady hořekovat nad tím, jak jsou nepřesná. Nebo… trochu si tedy zalamentuji…
    29. 12. 2020 17:47 (aktualizováno)
  • Analýza úniků zdravotnických dat v USA: přibývá vzdálených útoků po síti

    Před pár dny vyšel v americkém časopise Journal of Americal Medical Association (JAMA) třístránkový článek analyzující dostupné statistiky úniků dat ve zdravotnictví v USA. Celkem očekávatelně a logicky se ukazuje, že klesá počet úniků způsobených ztrátou či krádeží fyzického zařízení (počítače, flashky) či zcizením papírových záznamů a naopak stoupá počet úniků elektronických dat způsobených vzdáleným přístupem k serveru či e-mailové schránce.
    1. 12. 2018 21:53 (aktualizováno)
  • Jak je to s tou Mirkou Spáčilovou a jejími 60 %

    Mirka Spáčilová je už léta známá mezi filmovým publikem jako přísná a nesmlouvavá kritička. Říká se mezi lidmi, že prý nejčastěji hodnotí film na 60 %. Během loňského roku o ní Michal Bláha publikoval hezký příspěvek na svém blogu. Upřímně řečeno to byl spíše příspěvek o webové službě Apify, která umí web scraping. Tehdy se mi to hrozně líbilo a říkal jsem si, že se příležitostně na Apify podívám a pohraju si s tím, ať se naučím nějakou novou hračku.
    26. 10. 2018 8:35 (aktualizováno)