Hlavní navigace

eHealth - Témata označená nálepkou eHealth

  • Vzniká elektronická výměna informací o sociálním zabezpečení napříč EU – a ČR je zapojena!

    Hodně se teď zabýváme přeshraniční výměnou zdravotní dokumentace, ale při úspěšném poskytnutí zdravotních služeb pacientovi probíhá ještě jedna nezbytná epizoda péče: vyúčtování. Narazil jsem na informaci, že výměna dat mezi zdravotními pojišťovnami a výměna informací o sociálním zabezpečení by měla po Evropě časem běhat elektronicky. To zní velmi zajímavě, tak jsem se začetl. Podívejte se na to se mnou.
    4. 12. 2017 21:35
  • Ministerstvo zdravotnictví vydalo dokument o kybernetické bezpečnosti

    Před pár týdny vyšel nový dokument s názvem „Metodický pokyn poskytovatelům zdravotních služeb k problematice kybernetické bezpečnosti“. Na několika stránkách rozpracovává problematiku kybernetické bezpečnosti v nemocnicích, upozorňuje na příslušnou legislativu a navrhuje různá opatření. Jsem byrokraticky neobratný a takovýto typ dokumentů neumím správně číst, ale pro bulvární blogový příspěvek si dovolím vytáhnout pár informací, které mne zaujaly.
    29. 10. 2017 18:10
  • Nadějné české projekty pro pacienty

    V České republice běží několik úžasných projektů, které mají z mého pohledu obrovskou šanci reálně pomoci pacientům. Měl jsem teď příležitost strávit týden v různých prostorách budov ČVUT, koukat okolo sebe a hledat inspirativní myšlenky. A je jich několik! Určitě se dostanu i k velmi povedenému glukometru, který nedávno vyhrál cenu Imagine Cup. Ale o něm se psalo hojně, proto nejdříve mrknu na méně známé projekty.
  • eHealth v ČR: nová legislativa

    I v naší zemi prochází eHealth určitým vývojem. Kromě hmatatelných výsledků je důležitá i legislativa, která umožní potřebné kroky. Je to téměř rok, co jsem se pokusil shrnout stav elektronického zdravotnictví v ČR. Je načase se podívat na aktuality. Upozorňuji, že nejsem právník, takže to zkusím popsat svým laickým pohledem.
    14. 9. 2017 23:46 (aktualizováno)