Hlavní navigace

Názor ke článku ACTA nemá smysl od Michal Breškovec - [13] Autor/Performer se obecně upíše na určitý počet...

  • 9. 2. 2012 18:21

    Michal Breškovec (neregistrovaný)

    [13] Autor/Performer se obecně upíše na určitý počet alb, které u společnosti vydá - na tyto alba má daná společnost výhradní právo a autor je už nemůže vydat jinde. Také nemůže vydávat nic jiného nikde jinde, dokud smlouvu nenaplní.

    Četl jsem i o případě, kdy byla podepsána smlouva na několik alb, ale vydavatel žádné nerealizoval, protože už měl ve své "stáji" podobného "umělce", pro kterého by tento nový znamenal konkurenci. Sankce za nedodržení nebo vypovězení smlouvy byly pochopitelně nastaveny tak, aby se prakticky nedala vypovědět.

    Takže jistě, je to exkluzivita, ale pokud má někdo unikátní produkt, který nemůže poskytnout nikdo jiný, tak je to podle mě také monopol - ostatně copyright je kopírovací monopol.

    Ohledně té ceny - nevím už jak je to teď, ale obrovská část produkce audio CD pro celosvětový trh se dělala v Německu a nebo dokonce i u nás v Loděnici. Čili z logiky věci by to v USA mělo být naopak dražší. Dále lokalizace jistě něco stojí, tak ale proč na Amazonu koupím tentýž Blu-Ray s českou lokalizací jako u nás, ale vyjde mě to i s dopravou na 50% ceny? Co se týká on-line prodeje, tak tam už vůbec není žádný důvod pro vyšší ceny. Takže ano, vydavatel se skutečně rozhodl, že ceny u nás budou vyšší, protože na nějaké čecháčky velcí distributoři z vysoka kašlou - ostatně doporučuji k přečtení diskuzi např. pod Blu-Ray edicí Star Wars, či jiných úspěšných filmů na filmcity.cz, tam se toto téma řeší poměrně často.