Hlavní navigace

Názor ke článku ACTA nemá smysl od Michal Ondruska - [12] To co popisujes mi prijde jako exclusivita....

  • 9. 2. 2012 17:39

    Michal Ondruska (neregistrovaný)

    [12] To co popisujes mi prijde jako exclusivita. Autor/performer se muze svobodne rozhodnout pro kterou firmu a hlavne za jakych podminek bude pracovat. Soucasti smlouvy muze byt i nejaka exclusivita, aby vydavatel mohl za vlozenou investici( uhrada - nahravaciho studia, PR, nasmlouvani koncertu, fin. odmena(plat) atd..) pokryt vydaje a vydelat (kolik vydela zalezi na to jak je sikovny, ale take muze lehce prodelat, holt riziko).

    Jednotlivi vydavatele si mezi sebou konkuruji tim, jake podminky mohou nabidnout.

    Autor/performer se ale take muze rozhodnout, ze CD vyda samostatne, ale pak si vse musi obstarat sam.
    Nebo po vyprseni smlouvy u jedne spolecnosti muze prejit k jine.

    Monopol by to byl, kdy stat zakonem naridil, ze pokud nekdo chce vydat hudebni CD, pak musi vyuzit pouze jedne spolecnosti za podminek nabizene touto spolecnosti, popr. statem.
    Ale to v nasich koncinach preci neni.


    Samozrejme ze ceny u nas budou jine nez v USA. Na to ma preci vliv spousta faktoru, jen namatkou: cenovy kurz, CLO, DPH, naklady na prepravu zbozi, lokalizace(dubing, u filmu), velikost lokalniho trhu, kondice mistni ekonomiky, distribucni sit(kolik si prodejci prihodi)
    Nebo jsi tim chtel rict, ze vydavatel rozhodl, ze ceny v CR budou vetsi?? I kdyby, ma pravo si urcovat cenu.
    Zakaznik ma zase pravo, cenu odmitnout = nekoupit.
    Ale nijak ho to neopravnuje k pirateni.

    Nebo, ze v USA vice pirateji a tim vyrazne snizuji cenu vyrobku?

    Podle me je lepsi kdyz existuje zdravy trh se zdravou konkurenci, a na to ma vliv hlavne koncovy zakaznik. Podle neho se ridi kvalita a cena vyrobku. Pokud si nikdo nekoupi CD se zpevackou se silikonovym poprsim,co neumi zpivat, tak to nikdo vydavat nebude. Pokud nikdo nebude kupovat salamy bez masa, tak je taky nikdo nebude vyrabet. Ale kdyz to lide kupuji a da se na tom vydelat, tak se nemuzeme divit.