Hlavní navigace

Názor ke článku Protest proti jednání českého ministerstva od Lenka Kosková-Třísková - Místo energie věnované sepisování petice můžete dělat něco...

  • 5. 2. 2007 22:41

    Lenka Kosková-Třísková (neregistrovaný)

    Místo energie věnované sepisování petice můžete dělat něco konkrétního a užitečného, jak již naznačil Jirka.
    Příklad: moje občanské sdružení už druhým rokem pořádá rekvalifikace pro nezaměstnané, vše je hrazeno z ESF a státního rozpočtu.
    Učíme celkem 5 různých kurzů (základy, internet, text, tabulky, prezentace). Kurzy jsou psány obecně a všude, kde to jen jde, jedeme výklad paralelně: MS Office / OpenOffice, případně Explorer / FireFox / Opera, Outlook / Thunderbird apod. Každý student od nás dostane CD s OpenOffice, FireFoxem, Thunderbirdem, Operou a dalšími volně šiřitelnými programy. Děláme to hlavně proto, že chceme, aby lidé pochopili, že nemusejí krást software, protože mohou používat dobré a volně šiřitelné alternativy. Studenti jsou z toho nadšení a řada z nich tyto programy doma díky nám (a ESF!) začala používat.

    Zde ovšem mé nadšení pro open source končí.
    Peníze z ESF a státního rozpočtu jsme dostali proto, abychom zlepšili postavení našich klientů na trhu práce. A trh práce si z 95 % žádá Windows a MS Office. Se znalostí Linuxu a OpenOffice neprorazíte. Proto například vůbec neučíme Linux. Bylo by to plýtvání penězi daňových poplatníků, i když vám tahle pravda asi není příjemná.