Hlavní navigace

Jak proměnit UE Smart Radio zpět na Squeezebox

15. 4. 2014 23:24 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Logitech Squzeebox Radio RedJe to již nějaký ten pátek, co jsem si pořídil hudební přehrávač Squeezebox Radio Red od společnosti Logitech, která časem tento vynikající výrobek, přesunula pod akvírovanou značku Ultimate Ears (UE). Při této příležitosti uvolnila zbrusu nový software, který původní Squeezebox proměnil v UE Smart Radio.

Slibován byl další progresivní vývoj, takže jsem bez váhání provedl aktualizaci zařízení. Později ovšem na Logitech přišly zlé časy a výrazně omezil šíři svého produktového portfólia. UE Smart Radio se bohužel dál nerozvíjelo, takže nakonec nenabízí ani to, co původní Squeezebox.

Mně osobně nejvíc vadí, že UE Smart Radio nepodporuje přehrávání hudby z NAS serveru. Stejně jako Squeezebox totiž nemá tradičního DLNA klienta. Z počítače lze přehrávat hudbu díky speciální utilitě, ale počítač mi na rozdíl od NAS serveru neběží nonstop, aby hudební knihovna byla k dispozici vždy, když chci (potřebuji). Pro Synology DSM existuje balíček Logitech Media Server, ovšem ten podporuje jen původní Squeezebox. Logitech nový balíček pro UE Smart Radio již nevyvinul a Synology se těžko bude zaměřovat na doprodávané zařízení.

Dále mi kromě jiného vadí, že UE Smart Radio nepodporuje ovládání přehrávání hudby přes webovou aplikaci. Squeezebox samozřejmě ano. Začal jsem se tedy pídit, jak provést downgrade zpátky z UE Smart Radio na Squeezebox (z hlediska nabídky funkcí je to spíše upgrade). Nakonec jsem kombinací několika rad a doporučovaní dospěl k cíli. Níže jsem sestavil návod dle mého úspěšného postupu.

Jak na to

Zapněte zařízení. Zavítejte do sekce Settings. Zde současně přidržte tlačítka Home a FWD. Po několika sekundách se objeví dosud skrytá nabídka Developers. V ní aktivujte Remote Access (SSH). Již zřejmě tušíte, kudy vede cesta k cíli. Vypněte a znovu zapněte zařízení dvěma dlouhými stisky tlačítka Power.

Zbývá jen zjistit IP adresu zařízení v lokální síti (tu naleznete například v menu Settings). Jakmile znáte IP adresu, tak už můžete k zařízení přistupovat přes SSH z počítače. Uživatelské jméno je továrně přednastaveno na user a heslo na 1234. Po přihlášení zadejte:

#vi /usr/share/jive/applets/Se­tupFirmwareUpgrade/SetupFir­mwareUpgradeMeta.lua

V daném skriptu najděte řádek, kde je uvedeno následující:

-- jiveMain:addItem(meta:menu­Item(‚appletSetupFirmwar eUpgrade‘, ‚advancedSettings‘, „UPDATE“, function(applet) applet:showFirmwareUpgradeMenu() end, 115))

Řádek je napsán jako poznámka, takže v této podobě nemá žádnou funkci. To lze jednoduše změnit smazáním dvou pomlček („“) na jeho začátku. Upravený skript uložte a zařízení opět restartujte. Nyní budete potřebovat najít na Internetu firmware 7.7.2 Revision 9663. Bohužel z oficiálního serveru se již stáhnout nedá.

Ovšem Google či jiný vyhledávač vám jej snadno najde třeba v nějakém datovém skladišti. Shánějte se po souboru baby7.7.2_r9663.bin. Stažený firmware je třeba nahrát do složky /dev v zařízení (klasicky s využitím SCP). V jednom z posledních kroků zbývá vytvořit symlink zadáním:

#cd /media #ln -s /dev/baby7.7.2_r9663.bin baby7.7.2_r9663.bin

Nyní v menu zařízení postupně volte  Settings / Advanced Settings / Firmware upgrade a spusťte aktualizaci. Nebojte, jde pouze o trik, jak nahrát starší firmware. Jakmile jeho instalace skončí a zařízení samo naběhne po restartu, budete mít zpátky starý dobrý Squeezebox. Bohužel na první pokus jsem registroval podivné chování, ale pomohlo obnovení do továrního nastavení. Když jej provedete preventivně, nic tím nezkazíte.

Můžete tak učinit přes Settings / Advanced / Restore factory settings. Pak už by vám nic nemělo bránit požívat výhod přechodu zpět na Squeezebox. Nezapomeňte, že Squeezebox je třeba spravovat přes původní portál mysqueezebox.com. Pro ovládání z mobilu či tabletu si musíte nainstalovat aplikaci Logitech Squeezebox Controller. Aplikace pro UE Smart Radio nedovede obsluhovat Squeezebox a naopak.

Co se týče spolupráce se službami Deezer či Spotify, tak ty podporuje jak Squeezebox, tak UE Smart Radio. Horší je to bohužel s Google Play Music, ale o tom zase někdy příště.

Sdílet