Hlavní navigace

Těžký život síťaře

30. 6. 2008 21:47 Adam Štrauch

Je tomu pár měsíců co jsem se přidal do občanského sdružení Třešňovecnet, kde sháněli někoho kdo jim nahodí linuxový router. Krom toho jsem navrhnul i pár nových vylepšení a výměnu HW a to se více či méně povedlo. Krom toho že tu trochu bojuju za OSPF a za umístění wifi karet v hlavním routeru tak je docela klid. Bohužel… přišla bouřka.

Středeční ráno bylo jako každé jiné. Probudím se, jdu na zkoušku a pak čekám na výsledky. Tak tak za 3, na matiku jsem nikdy nebyl. Potom jedu domů a pořád svítí slunce. Vlaky jeli opravdu spolehlivě, takže jsem místo čekání nasměroval tátu do Český Třebový, aby pro mě přijel.Dorazili jsme domů kolem čtvrté možná páté a chvilku na to začal opravdu velkej vítr.

Kouknu z okna a tam prší horizontálně. Déšť připomíná souvislý tok vody a různými směry se láme o střechy. Občas vidím letět větev, občas nevidím nic. Pak kouknu a jedna z větví byla naše. Padla na silnici a táta ji pak nemohl ani odtáhnout. První co mě napadne je představa odlétavajících antén od páteře (kolem 12ti) a k tomu 100 dalších antén u členů. Jdu tedy zkusit jestli to jede. Nejelo. Hned na prvním hopu ode mě vypadl proud (barák 50m od našeho). Proud vůbec byl docela legrační, protože Třešňovec byl bez proudu přes noc včetně toho baráku kde jsem měl bránu. Nám proud jen dvakrát bliknul a jinak ok. Hned jsem šel vytáhnout počítače ze zásuvek.

Bouřka se pomalu přehnala a byl čas se kouknout na spoušť. Tam krom stromu za barákem, ze kterýho zůstal jen kmen, to odnesl i hlavní router. Zbytek hardwaru byl v pohodě (tedy když se uráčili nahodit proud). Jenže hlavní router se choval divně. Samovolně padal, nechtěl komunikovat přes wifi. Říkal jsem si, že jsme dělali nějaké změny tak to bude tím. Nebylo.

Ve čtvrtek jsem to jen tak nějak spravil a odjel se odstěhovat z kolejí. Měl jsem v plánu zůstat u mé slečny a druhej den se vrátit v noci. To ovšem rušili telefonáty od lidí, že nejede net. Bylo to divné, protože jsem router opouštěl funkční. Poslal jsem tam dva lidi a ani jednomu se nepodařilo najít příčinu problému. Router pořád padal. Nejhorší bylo že se všechno tvářilo ok. Pak se to rozjelo a já jednomu z těch lidí říkal, že to má nechat že se tam pak ještě připojím na wifku co je v tom strčená a dorovnám to.

Jel jsem tedy domů kolem jedenácté. Navigace mě táhla nějakejma pochybnejma cestama až jsem ji vypnul a vytáhnul starou dobrou mapu. Když jsem se našel, tak jsem potkal v zatáčce dvě auta vedle sebe. To už jsem přemýšlel kdo z nich to do mě napálí, ale dopadlo to. Chvilku na to jsem vjel do začátky, která se ukázala být obratem o 180˚ a to jsem se opravdu viděl v pangejtu. Naštěstí auto drželo jak přibitý. Domů jsem dorazil o půl jedné (plánovaná byla půlnoc) a hned jsem se vydal k hlavnímu routeru. V baráku kde všichni spali, takže jsem musel přes wifku. Nejelo to.. vzduchem lítaly jen ostatní sítě.

Druhý den jsem musel opět pryč (už v 6:00)  a tak jsem se dostal k hlavnímu routeru face2face až kolem páté odpoledne. Tam jsem nastavil všechno jak mělo být, router se choval podivně a nakonec to každejch 5 minut padlo. Tak jsem zapojil notebooka na našeho ISP, na routeru zapnul logovací konsoli a šel si vyřizovat poštu atd. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Zhruba za 10 minut se v logu ukázala chyba, která hovořila něco o ata1. Usoudil jsem, že je špatná deska a vydal jsem se domů pro jinej router. Doufal jsem, že disk bude ok, nerad bych to znova instaloval. Čapnu mobil, klíče a hned na prvním schodu (něco mezi žebříkem a schody) , mi ujede noha. Loket vzal první náraz, záda druhej a pak už jsem se řítil z dobrých třech metrů směrem k zemi a na všechny 4. Mobil mi vyletěl z ruky a dole se rozložil na elementární části. Když jsem dopadl tak jsem tam tak klečel a přemejšlel jestli jsem celej a jestli se mám zvedat, všechno mě bolelo a těžko se zjišťovalo jestli nemám nic zlomenýho. Zvednul jsem se a doplazil k autu.

Hned jak jsem doma čapnul router tak se ozvali záda. 7kg krabice se jim opravdu nelíbila. Řek jsem si že kouknu do zrdcadla co tam mám a byl tam docela hezkej polokrvavej flek. No nic.. přehodil jsem wifky, síťovky, zkompilil nové jádro (vylepšené o jiný řadič disku)  a router se rozjel. Najednou všechno fungovalo přesně tak jsem jsem to opustil před pár týdny, kdy se přidávala nová páteř.  Router tedy jel. Mohl jsem tedy sbalit notebooka a odejít z romantického prostředí tamnější půdy se 40˚C.

Druhý den mi volá další člen našeho sdružení, že mu nejede net a jestli bych na to nekouknul. Bravurně jsem zavolal dalším pár lidem, abych to nemusel řešit a nakonec to i po telefonu vyřešil. Jedna krabička se z tý bouřky zcvokla a přestala reagovat. Reset pomohl a teď už snad můžu říct, že je všechno ok :)

Jsou i lidé co mají bouřky rády. Takovej dlouholetej kámoš, co dělá střechy byl štěstím bez sebe, že má práci :) Však mě včera navštívil čerstvě nalakovanym autem :)

Sdílet