Hlavní navigace

Ziproxy

18. 7. 2008 10:07 (aktualizováno) Adam Štrauch

Okolnosti tomu chtěly, že jsem si pořídil mobilní internet. Používám už dlouhá léta Vodafone (předtím Oskar) , a tak jsem se kouknul na jejich nabídku a vybral si. Za 650kč s DPH měsíčně mám EDGE s FUPkem 3GB (pro mě momentálně absolutně dostačující limit). Rychlost se pohybuje kolem 120kbps a pingy kolem 200–400ms. Blbý je, že doma je rychlost menší než kdekoli jinde :)

Nejdříve jsem myslel, že budu vyhazovat 650kč každej měsíc a nevyužiju to, ale opak je pravdou. Mám to pár dní a data se vyšplhala na 30MB. Jednou z mých podmínek bylo, abych se připojoval přes normální mobil s bluetooth. Díky tomu můžu bejt online jak v telefonu tak na notebooku. Sice si už pěstuju závislost větší než kráva, ale ta možnost kdykoli bez stresu, že zaplatim majlant, najít vlakovej spoj nebo při čekání u doktora (včera 2 hodiny) si prolítnout co mi kdo napsal pod články je k nezaplacení. A to není jen tohle, ráno vůbec nemusím jít k počítači a cestou kamkoli si v klidu prohlídnu ve vlaku emaily a novinky na mých oblíbených webech. Dalším bodem je politika správy kolejí, kdy se do dvou pokojů za stejný peníze, nedá do jednoho z nich kolejnet, protože tam jsou jiné výhody, jako že to třeba je v přízemí, a jelikož jsem koleje zatím nedostal (protože mi trvá cesta do školy jen 3 hodiny) a tyhle místa bývají poslední volné, tak se to bude v prvních týdnech hodit, než přemluvíme někoho, přes koho se budeme moct připojit. Není nic zábavnějšího než lepit izolepou kabely po stropech a vyset hlavou z okna a nalepovat kabel na venkovní zeď :)

Ale k věci. Vodafone ve svém připojovacím balíku má program, který udělá bůhví co a prohlížení webu pak jede rychleji. V Linuxu můžeme být rádi, že se vůbec připojíme a na tento program tedy můžeme zapomenout. Předpokládal jsem, že Vodafone bude poskytovat nějakou proxy, kde se budou komprimovat obrázky, dokumenty a další soubory včetně samotného (X)HTML. Řekl jsem si, že když to můžou udělat oni tak já taky.

Nahodil jsem na server ziproxy a omezil přístup pouze z Vodafonu, takže zájemci si to mohou vyzkoušet na 81.91.84.106:3128. Ziproxy je normální proxy daemon, který upravuje obsah webových stránek tak, aby byl úspornější. Komprimuje JPEG obrázky, z PNG dělá JPEG, komprimuje (X)HTML a dělá i další úpravy (js, css, …). Když se to všechno spojí, tak přenos dat se minimalizuje a web běhá podobně jako na některých domnácích „pevných“ linkách.

EDGE od Vodafonu je dost omezen kapacitou linky a s zatížením rostou pingy do sekund. Proto je zobrazení více stránek najednou trochu línější a to už nepořeší ani proxy. Nicméně jsem spokojen, mnohem více nezávislý na své hlavní linkce a nemůžu se dočkat, až si pořídim EEE 901 nebo Winda :)

Sdílet