Hlavní navigace

Síťový blogpost

30. 9. 2008 1:29 Adam Štrauch

Minulý rok jsem se dostal ke komunitní síti, která mi nabídla možnost vyzkoušet si moje znalosti síťování v Linuxu. Po přibližně sedmi měsících jsem viděl možné i nemožné věci a teď přecházím do fáze, kdy se starám také o koncové uživatele ve své oblasti. To znamená odpovídat na telefony, když něco nejede.

Není nás mnoho, přibližně 60 platících členů a něco kolem stovky počítačů. Začali jsme se rozrůstat z vesnice do města a začínáme dělat vrásky místním poskytovatelům. Naše podmínky jsou jednoduché, ceny jsou přijatelné a hodně tomu pomáhá i to, že jsme něměli výpadek větší jak minutu přibližně 3 měsíce. Teď začínáme připojovat nové členy a hezky se nám začíná sypat hlavní router.

Ať už to bylo dobré nebo špatné rozhodnutí, máme hlavní router postavený na x86 hardwaru a Linuxu. Zbytek sítě je zamikrotikován a někde ještě zůstaly ze starých časů mejdla. Na hlavním routeru běží 4 WiFiny, kde 3 dělají páteř a jedna je 2.4 GHz APčko. Na routeru dále běží web server, kde jsou stránky s informacemi o dění na síti, neúplný seznam členů atd. Dále tam máme z těch důležitých postfix a powerdns.

Nastávají krušnější časy a hlavní router se nechová dle očekávání. Prakticky bez zátěže a bez zjevné příčiny se sám od sebe občas restartuje. Občasného vypadávání jabberu jsem si všimnul již dřív, ale až teď mě napadlo, že by to mělo mít něco společného s hlavním routerem. No podíval jsem se na uptime a zděsil jsem se. Ihned jsem začala prohledávat logy, ale nic nenašel. Napájení je řešeno přes UPSku a nejlepší je, že člověk co ho má doma mi dneska oznámil, že s ním byly problémy už dřív :) Záložní stroj by i byl, ale zpřeházet ho bude znamenat delší výpadek, takže pracujeme na novém stroji postaveném na Atomu, který by měl plně vyhovovat požadavkům a ten už by na svém místě zůstal.Teče přes něj průměrně 5 mbps (up+down) a ve špičkách občas 10 mbps.

Spolehlivost naší sítě dostala ránu, když jsem se byl zrovna zrekreovat. Po jednom takovém restartu vypadly všechny WiFiny a jediná cesta (naštěstí ta) vedla přes drát k jednomu z našich ISP. Tři hodiny jsem o výpadku nevěděl a další hodinu jsem se pak snažil přijít na to co se stalo. Abych řekl pravdu nevím to ani teď. U parametrů k modulu ath_pci se najednou objevilo, že se mají vytvářet ath* jako APčka a ani náhodou nechtěli WiFiny naskenovat nějakou síť. Nastavení jsem opravil, nainstaloval znova madwifi a všechno se rozjelo jak má. Jediné co mě napadá, že jsem to tam někdy ve spaní změnil.. nepovedlo se někomu z vás něco podobného?

Poslední poznámku hodím směrem na ath5k. Hrál jsem si sním chvíly před pár dny na domácím routeru s jádrem 2.6.26 a nepodařilo se mi rozjet WPA. Jinak se karta tvářila že funguje. Nejsem si jistej, jestli už má být ath5k ve funkčním stavu, ale asi to je karta od karty a já se svym AR5006X nemám štěstí :) Byl bych ohromně šťastnej, kdyby se povedlo tento driver zprovoznit v jádře, protože by mě odpadlo spousta ladění init skriptů. Madwifi je super driver, ale udělat s nim špatnou kombinací nastavení totální zátuh není vůbec problém. Opravdu fandím Atherosu, aby svoje open zájmy dotáhl tam kam potřebuju.

Sdílet