Hlavní navigace

Křepelkův syndrom

3. 2. 2009 14:14 (aktualizováno) Adam Štrauch

Znáte to, celý den pracujete na problému a řešení ne a ne přijít. Při mé síťařské činnosti se s tím setkávám pomalu každou chvíli co něco měníme. Támhle se to nastaví přesně jako v pěti předchozích případech, ale ono to nejede.

Poprvé jsem se s tímto jevem setkal u kámoše. Přes jeho půdu vede páteřní spoj mezi městem a přilehlou vesnicí. Tenkrát jsme řešili odpojování Mikrotiku od APčka, které je na linuxu rozběháno přes hostapd. Problém se nikdy nevyřešil, musela to být nějaká nekompatibilita a na nasazeném routeru si nemůžu moc dovolovat s testování různých kombinací balíčků. Nakonec to dopadlo tak, že mikrotik je APčko a Linux se k němu připojuje.Měli jsme i pokusy s WDS, různými bridgi a podobně, ale nic nefungovalo tak spolehlivě jako tohle. Ping na 2km je kolem 2ms a rychlost přibližně 16mbps oběma směry. Po dvou dnech snažení, kdy se to nakonec povedlo, jsem tento stav pojmenoval křepelkův syndrom a v naší síti se takto začali pojmenovávat nevysvětlitelné jevy.

Křepelkův syndrom se objevil podruhé asi 3 týdny po této události. Severní část naší sítě přecházela na nové adresování. Do té doby tam byl jeden velkej bridge a na ty počty lidí už to bylo neůnostné. Tak jsme se dali do nastavování mikrotiků a OSPF a ono nic. Pingy procházely ale OSPF si ani neškrtlo. 3 dny výpadků, testování a nakonec jsme se rozhodli že bridge na nějakej čas ponecháme. Stav linky byl takový, že na páteř se z jedný strany napojila krabička (mejdlo, hroznej křáp)  a UTPčkem se rámce dovedly do mikrotiku. Tady jsem čekal zradu, ale na pořádný vysvětlení jsem nikdy nepřišel. Mezitím bridge fungoval dobře až na jeden bod. Celá síť se rozdělila na podsítě a sever zůstal zapojen v bridgi. Od té doby co se tak stalo měl nejsevernější člen problémy. Ty se projevovali tak, že 20 vteřin to jelo ok a pak nic. Přitom pingy do bridge fungovaly dobře, ale ne až na konec. Všechno končilo na tom mejdle (to šlo pingnout ještě v pohodě). Nejhorší bylo, že jsem vystrčil notebook z okna, připojil se na APčko a jelo to jak má. Po týdnu padl návrh že se koupí další mikrotik, i když se nevyužijí jeho funkce, a dá se místo mejdla. Jen co se to tam dalo, tak to všechno začalo jet. Podezření na tu krabičku jsem získal až po šesti hodinách na půdě zmíněného člena, kdy 5 lidí včetně mě sedělo v kruhu a přemýšleli jsme proč to nejede. Večer jsem ještě udělal pár testů a našel v mejdle shell a usoudil, že problém bude opravdu tam.

Poslední setkání s křepelkovým syndromem bylo po bouřce, o které jsem psal v minulém postu, kdy hlavní router, postavený na Gentoo, padal v nepravidelných intervalech a nikdo netušil proč. Logy nakonec objevili chybu řadiče a moje pozdější testování i další chyby na základní desce (nesmyslné hlášení při bootu, odmítnutí nabootovat z některých disků). Naštěstí jako síťař zocelen minulými připady křepelkova syndromu se mi během dvou hodin podařilo lokalizovat a opravit problém. Nejhorší bylo se k tomu routeru dostat, ale to už bych se opakoval :)

Sdílet