Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Dojmy z GNOME 3.

  • 11. 8. 2012 22:01

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Já ti řeknu, z čeho ta kontroverze pochází. Dal jsem Gnome 3 objektivní šanci (první týden na F17 bez pluginů a pak s nimi).

    Celé to padá na tom, že Gnome 3 prostě nepřináší nic nového pro pravé "power usery". Asi od roku 2004 používám Fluxbox, kde je bindování kláves samozřejmostí a tudíž již hodně dlouhé roky úspěšně využívám Super i Menu klávesy pro své účely (namísto Fn klávesy - univerzální mezi klávesnicemi). Taktéž mám bindingy pro práci s okny, spouštění "fbrun", což je něco jako alt+F2 v Gnome2, tedy něco jako Super v Gnome 3. Navíc fluxbox je vše tohle schopen zvládat mnohonásobně rychleji na stejném hardwaru, což je pro mne výrazné plus, u Win7 jsem taky např. nenáviděl strašné zpomalení Explorer oken oproti WinXP.

    Dále jsem odjakživa na Fluxboxu zvyklý mít více ploch (12), které opravdu využiji při tom multitaskingu, který v práci a místy i doma provádím. Gnome 3 má sice také virtuální desktopy, ale přidávají se dynamicky. A i při statickém nastavení a vypnutí animací přepnutí se ten ~500ms delay přepnutí zachová, což opravdu kontrastí s fluxboxím <100ms.

    Když pak člověku jako já předhodíš Gnome 3, akorát ho bude štvát automatické menu a events bar, které bude často omylem vyvolávat. To samé alt-tab (který u mě na fluxboxu ukazuje celá okna při přepínání, ne windows-style). Po několikadenním používání prostě přijdu na to, že Gnome 3 mi nenabízí nic nového, aplikace jsem odjakživa spouštěl buď v xtermu nebo přes obdobu Super v Gnome 3, netbook nemám, používám klávesnicové ovládání snad všude (Vimperator/Pen­tadactyl) již pár let, ...

    A když mi Gnome 3 nenabízí žádné hmatatelné výhody, jen mě nutí své možnosti ovládání, ničí kompatibilitu s mými vylazenými gtk2 tématy, ani zdaleka neumožňuje úpravy vzhledu dostupné v Gnome 2 (např. pro zmenšení vertikální velikosti záhlaví okna se musí editovat system-wide XMLko) a navíc ještě reaguje pomaleji (a schovává to za líbivé animace), jak potom k němu mám mít pozitivní vztah?

    Nejsem ani-Gnome3 fanatik, jsem prostě obyčejný "power user", který má rád rychle a účelně reagující prostředí. Pokud by se Gnome 3 nesnažil být tak moc "fancy", sklidil by dle mě daleko větší úspěch.