Hlavní navigace

MS implementuje XSLT 2.0

18. 2. 2007 23:44 (aktualizováno) Petr Cimprich

XSLT 2.0 a XPath 2.0 jsou čerstvými doporučeními W3C; psal jsem o tom před pár dny. Také jsem zmínil, že zatím existuje jen jediná implementace – Saxon. To už brzy přestane být pravda; svůj záměr implementovat XSLT 2.0 oznámil tým XML Microsoftu.

Programátoři, kteří dosud pracovali na zdokonalování transformátoru XSLT 1.0, se už dali do práce. Zdůvodněním je, že zákazníci MS dali jasně najevo, že si přejí implementaci XSLT 2.0, jakmile bude tento standard dokončen. To mi zní trochu kostrbatě – že XSLT 2.0 bude dokončeno je už evidentní pár roků a změny za tu dobu byly minimální. Nebyl žádný rozumný důvod čekat s programováním, dokud W3C všechno formálně neuzavře. Spíš se váhalo, vyhodnocovala poptávka i kroky konkurence, a tým XML měl na práci jiné věci.

Nicméně důležité je, že rozhodnutí nakonec padlo a po javistech se svého procesoru XSLT 2.0 dočkají i programátoři v prostředí .NET. Pro podporu a rozšíření verze 2.0 to znamená hodně. Nemyslím si, že se teď s dalšími implementacemi roztrhne pytel, ale třeba se ještě někdo přidá. Chtělo by to ještě aspoň jeden procesor napsaný v C nebo C++, který by se dal použít z dynamických jazyků typu Perl, Python, PHP a Ruby.

Sdílet