Hlavní navigace

Workshop o mobilním AJAXu

14. 9. 2007 12:14 (aktualizováno) Petr Cimprich

Koncem září bude v kalifornském Mountain View workshop o mobilním uplatnění oblíbené techniky webových programátorů zvané AJAX. Spolupořadateli jsou W3C a OpenAjax Alliance. Workshop příhodně navazuje na konferenci AJAXWorld Conference and Expo 2007 West, 23–26. září v nedaleké Santa Claře.

Workshop W3C je otevřená platforma, přístupná i nečlenům. Každý, kdo má k danému tématu co říct, může poslat position paper, a je-li tento přijat, je autor pozván zúčastnit se. Za účast se neplatí poplatky. Formu workshopu většinou W3C používá k úvodnímu zorientování se v oblasti, v níž zvažuje případné aktivity. Je tedy pravděpodobné, že po spuštění standardizace objektu XMLHttpRequest by se AJAXem mohla zabývat i Mobile Web Initiative.

AJAX samotný není po technické stránce nic zvláštního, a totéž platí i o jeho nasazení v mobilních prohlížečích. Zajímavé a inspirující jsou některé aplikace, u kterých důvtipné využití asynchronních requestů přináší pozoruhodné výsledky. V mobilní oblasti přistupuje ještě jeden aspekt. Zatím jen zlomek mobilních prohlížečů nabízí vše, co AJAX potřebuje, takže mobilní AJAXista se musí hodně zabývat tím, co si na kterém zařízení může dovolit. Potenciál mobilního AJAXu je i v tom, že čtení dat na pozadí může aspoň částečně eliminovat pomalé připojení.

Téma mobilního AJAXu a vůbec portování bohatých webových aplikací na mobily mě zajímá, dokonce souvisí s mojí současnou prací, ale do Silicon Valley kvůli tomu nepojedu. Nejsme tak daleko, aby to vydalo na zajímavý position paper, stálo by to zbytečně moc času a peněz. S chutí si ale přečtu, jak mobilní AJAX dělají jinde. Souhrn přijatých příspěvků a závěrečná zpráva z workshopu bude jedinečný zdroj informací o aktuálním stavu věcí.

Sdílet