Hlavní navigace

Foxconn nezná Linux

18. 2. 2007 23:38 (aktualizováno) Petr Cimprich

Jen malé povzdechnutí. Koupil jsem nový domácí počítač a už se těšil, jak na něj nainstaluji Ubuntu – distribuci, o které jsem slyšel hodně chvály. Instalace se povedla a Ubuntu mě nezklamalo, ale co je to platné, když si Linux nechce rozumět se základní deskou Foxconn RC410MA.

Asi jsem příliš podlehl dojmu, že Linux už je dnes systém pro běžné uživatele, a neověřil si předem, zda je každý konkrétní čip podporovaný. Problém je s integrovanou grafickou kartou (ATI Radeon Xpress 200) a se zvukovkou (typ jsem ani nezjišťoval). Bez zvuku bych se u svého počítače snad ještě obešel, ale rozlišení 640×480 opravdu není na 19" LCD to pravé.

Foxconn ovladače pro Linux nedodává. Ty windowsové byly u motherboardu na CD, linuxové nejsou ani na webu. Postupně jsem si upgradoval jádro až na 2.6.15–26, ale zatím žádné štěstí. Při bootu se objevuje hláška „Cannot allocate resource region 3 of device …“ a ještě jedna podobná jen s jinými čísly. Hlášky mě dovedly do bugzilly pro kernel, ale obávám se, že to neznamená nic víc, než že se podobné věci občas s nějakým hardwarem dějí. Třeba budu mít štěstí a nějaký fix vyřeší i můj problém. Zatím budu trpělivě čekat a při každé příležitosti obnovovat jádro. Až mě to přestane bavit, budu muset obnovit hardware.

Sdílet