Hlavní navigace

Jak mi to šlape...

4. 2. 2007 21:18 (aktualizováno) Marek Pszczolka
Jsem takový experimentátor od narození, vše nové chci vyzkoušet, osahat, naučit se. Co na tom, že ne vždy je vše snadné a že člověk někdy narazí na, pro něj v tu chvíli, nepřekonatelný problém. To se stalo i mě. Po prvotním nadšení z toho, jak mi vše krásně funguje, že mi dokonce i běhá internet T-Mobile 4G, jsem zkoušel a experimentoval. Až jsem si vlastní chybou zrušil X.org – samozřejmě, že jsem si, blbec, neudělal zálohu tohoto důležitého nastavení… Zůstal jsem v konzoli a najednou jsem nemohl najet ani na net, abych zjistil, jak to dát do pořádku.

Ale co, řekl jsem si, hodím tam zpátky „Widle“, nainstaluji internet a dám to do pořádku. Ovšem realita byla těžší, alespoň pro mě, jako nováčka. Zkrátka: Ubuntu jsem nerozběhal! Tak jsem naistaloval Windows XP, abych měl net a novou instalaci Ubuntu jsem provedl až několik dní poté. O data jsem nepřišel, protože jsem si udělal zálohu všech dokumentů na flashdisk pár chvil před padnutím X.orgu.

V současnosti mám na svém notebooku dualboot (a doufám, že to je dočasné :) ), a jako hlavní OS jsem si nechal Ubuntu 6.10. Aktualizaci a doinstalování všech potřebných programů jsem provedl, když jsem měl možnost se připojit na delší dobu k místní síti.

Jo, jo, experimenty nejsou pro BFU! Z chyb jsem se poučil a teď se raději 10krát zeptám, pořádně prostuduji vše, co se problému týká.

No, tak, či tak – u Ubuntu zcela jistě zůstanu. Je to uživatelsky velmi přívětivá distribuce a opravdu se mi v něm spousta věcí dělá lépe, než u konkurenčního majoritního OS. Hlavně je vše svižnější. Můj notebook už má něco za sebou a když vidím, jak mi ve Windows stále swapuje, jaká je spotřeba operační paměti, pokud mám spuštěno více aplikací a když to porovnám s Ubuntu, tak je to prostě „nebe a dudy“. Je to můj osobní názor a jistě se najde spousta oponentů, kteří budou tvrdit, že to je chyba „starého železa“. Možná jo. Jen je zajímavé, že plnohodnotný a nový OS, jakým Ubuntu 6.10 (vydání říjen 2006) je, se ani „nezadejchá“, když mám spuštěno X aplikací na třech plochách.

Jen někdy, a to je vyjímečně, vidím, že procesor jede na 100% – současně spuštěné stahování balíčků a jejich instalace, poslech hudby v xmms, prohlížení internetu ve Firefoxu v cca 6ti panelech, stahování pošty a spuštěný Gaim, spuštěný NVU, GIMP a nějaký ten text či tabulka v OpenOffice.org – pak stačí jen něco přerušit a vytížení procesoru klesne na cca 10%. O vytížení RAM ani nemluvím, protože jsem zatím nezpozoroval, že by bylo více jak 150MB. Ale jak jsem říkal, dělám jen běžné úkony a mám spuštěné jen běžné aplikace – nic speciálního…

Jestli spousta lidí tvrdí, že Ubuntu 6.10 je plnohodnotná náhrada za Windows XP, pak nemám důvod nevěřit a tvrdím totéž.

Sdílet