Hlavní navigace

nfs místo sshfs

9. 3. 2014 21:44 Gedrex

Když už se mi podařilo obnovit systém na raspberry, tak si říkám, že by nebylo špatné trochu vylepšit původní verzi. Už se mi podařilo zpátky nastavit externí disk jako sdílený na síti přes sambu. Ale co ryze linuxí sdílení. A navíc se chci něco dalšího naučit, něco trochu užitečnějšího, než jak si pustit hudbu přes mobil nebo si dát z práce stahovat film. I když to je samozřejmě daleko zábavnější funkce.
Když sdílení po linuxové síti, tak nfs. A protože jsem trochu blázen, tak rovnou nainstaluju nfs4, anžto jsem slyšela vrabce na střeše, jak si povídali o LDAPu a kerberovi a já bych se o nich taky ráda něco časem dozvěděla a efektivněji to využila.

Zatím si, pravda, na nějaké vyšší čachry s nfs4 nebo správou uživatelů netroufnu a tříhlavého psa se k smrti bojím, takže i když jsem si nainstalovala balíček nfs4-acl-tools, zatím ho nevyužiju. Momentálně mi asi budou stačit balíčky nfs-kernel-server a nfs-common. Řídím se podle návodu na stránce na LinuxExpres o sdílení souborů na linuxu.

Moje snažení zatím naráží na dílčí neúspěchy. Poté, co jsem dle návodu dopsala do /etc/exports řádek  /mnt/Knihovnicka *(rw,sync,subtree_check)

, dostalo se mi pouze varování:

root@malina:/etc# vim exports root@malina:/etc# /etc/init.d/nfs-kernel-server reload [....] Re-exporting directories for NFS kernel daemon...exportfs: No host name given with /mnt/Knihovnicka (rw,sync,subtree_check), suggest *(rw,sync,subtree_check) to avoid warning

Na klientské stanici jsem se pokusila připojit adresář, ale dopadla jsem nevalně:

[root@localhost /]# mount -t nfs 192.168.1.112:/mnt/Knihovnicka/ /home/Gedrex/mnt/ mount.nfs: Connection timed out

Po nějakém tom googlení jsem v první řadě zjistila, že jsem manuálovej pitomec. Nestačí jen znovu načíst init.d ale primárně je potřeba na raspberry nastartovat serverovou službu nfs. Takže # service nfs-kernel-server start. Naneštěstí to není všechno. Při startování serveru se objevila další varovná hláška:

[....] Starting NFS kernel daemon: nfsd [warn] Not starting: portmapper is not running ... (warning).

Zase chvilka googlení a našla jsem na raspberrypi.stackexchange odpověď. Musela jsem tedy zadat na terminálu maliny # update-rc.d rpcbind enable && update-rc.d nfs-common enable

a následně

# service rpcbind restart

Pak už stačilo na klientu zopakovat příkaz

# mount -t nfs 192.168.1.112:/mnt/Knihovnicka/ /home/Gedrex/mnt/

Sdílený síťový adresář je úspěšně namapovaný, quest splněný a já můžu jít s klidným svědomím spát, zítra vstávám v 5(FUJ!).

Sdílet