Hlavní navigace

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Touch a připojení terminálu

30. 7. 2015 10:38 (aktualizováno) Gedrex

Po dlouhé době se vracím k napsání alespoň pár řádků sem. Po dlouhé době proto, že jsem měla kliku. A to takovou, že ještě teď když si sedám, koukám, jestli si jí snad nepřisednu. Pohovor vyšel a už nějaký čas jsem takříkajíc „v oboru“. Mám home-office, jen občas zajedu na firmu, když je něco potřeba. Páč paradox až na půdu – ač jsem z Prahy, firma je v jednom ze „sociálně vyloučených“ regionů. Ono pracovat z domu taky není žádný med, jak jsem zjistila, ale všechno má svoje pro a proti. Ale o tom asi jinde a jindy.

Ale k telefonu. Bohužel má Ubuntu Touch k plnohodnotné náhradě za Androidy ještě dlouhou cestu před sebou, hlavně co se týče aplikací. A co si budeme povídat, i co se týče nějakého toho user experience. Ale rozhodně se to používat dá, pokud člověk oželí pár více či méně podstatných věcí a smíří se s některými komplikacemi. Aktualizace jsou časté a je v nich znatelný pokrok.

Nechci tady recenzovat celý telefon a systém, o to se postarají nejspíš povolanější. Jde o to, že když už si tenhle telefon člověk pořídí, první věc co chce, je ssh a nějaké ty základní vymoženosti, kvůli kterým si to přece pořizoval, že. A k tomu potřebujete zpřístupnit terminál zařízení z PC. Jde to, jde to relativně snadno, ale chce to dost googlení. A aby toho googlení zase nebylo tolik, ráda bych seznam návodů rozšířila i do jazyka českého.

V první řadě. Systém je v telefonu v továrním nastavení read-only. Aby člověk mohl začít dělat i něco jiného než stahovat appky z Ubuntu Store, musí ho dostat do R/W modu. A k tomu potřebuje terminál v PC a usb kabel. Mass storage tam nefunguje a ani to pokud vím neplánují, telefon je přístupný pouze přes MTP. Stalo se mi, že PC nejdříve zařízení zapojené přes USB kabel ani neviděl a to v případě Fedory 20. Nevím jak v Ubuntu nebo v čemkoli jiném, ale ve Fedoře 21 je to OK. Dál je potřeba si doinstalovat si balíček android-tools, součástí něhož je program adb(android-debug-bridge), který je zásadní. Pokud vám příkaz adb devices -l nevyplivne nic, jste na tom tak, jak jsem byla já. A proto následující návod.

1) V zařízení musí být povolený developer mode: System-Settings->About This Phone->Developer Mode
2) Připojit telefon přes usb k pc, pc musí telefon alespoň vidět
3) podívejte se přes lsusb, jestli je telefon opravdu vidět a pod kterým číslem. U mě:

$ lsusb Bus 002 Device 007: ID 2a47:0c02

4) Ve složce ~/.android/ by měl být soubor adb_usb.ini. Pokud není, vytvořte ho. Do něj zapište(na nový řádek):
0×2a47
5) v …/udev/rules.d/ vytvořte nový soubor pravidel (v mém případě to bylo /usr/lib/udev/rules.d/51-android.rules) a do něj zapište:

SUBSYSTEMS=="usb", ATTRSidVendor=="2a47", ATTRSidProduct=="0c02", MODE="0666" SUBSYSTEMS=="usb", SYSFSproduct=="Android Phone", MODE="0666"

(idVendor a idProduct jsme dostali z lsusb)
6) $ adb kill-server $ adb start-server

Pokud nyní dáte adb devices, už by vám to mělo dát identitu vašeho zařízení a pomocí adb shell se můžete připojit na terminál :)

Znovu však narazíte na problém, že systém je read-only. Máte v tom případě 2 možnosti. Můžete dle různých návodů přeflashovat celý telefon, čímž ovšem ztratíte všechny data. Nebo, a to se mi zdá mnohem lepší varianta, můžete jednorázově přemountovat systém s možností zápisu pomocí:

$ adb shell $ mount /dev/loop0 / -o remount,rw

Pokud to již máte takhle hezky připravené, zprovozněte si ssh přístup:
1)  android-gadget-service enable ssh

2) v jiném okně terminálu na svém PC si přes adb přidejte svůj veřejný ssh klíč do telefonu:

adb shell mkdir /home/phablet/.ssh adb push ~/.ssh/id_rsa.pub /home/phablet/.ssh/authorized_keys adb shell chown -R phablet.phablet /home/phablet/.ssh adb shell chmod 700 /home/phablet/.ssh adb shell chmod 600 /home/phablet/.ssh/authorized_keys

3) zjistěte si IP svého telefonu, ať už na zařízení nebo v pc, připojte se a veselte se :)

Sdílet