Hlavní navigace

Já vim co s tim je. Je to rozbitý!

9. 3. 2014 12:33 (aktualizováno) Gedrex

A je to. Je to rozbitý, nefunkční, úplně v háji a já si tu solím kafe slzami bezradnosti. Moje malina se možná odporoučela do křemíkového nebe. Jednoho dne z ničeho nic se přestala hlásit v síti a od té doby je ticho. Zkoušela jsem už všechno možné i nemožné, restarty, přepojení kabelů, odpojení externího disku, všechno. Ani to nenabootovalo, nehlásí ani IP adresu, ani přes arp není vidět v síťovém okolí. Momentálně zkouším poslední možnost, nový image na SD kartě, právě ho stahuju. Bohužel nemám monitor se správným výstupem, takže budu doufat, že to půjde nainstalovat pomocí slepého návodu. Pokud to nezabere, mám ještě jednu záložní možnost. Se skloněnou hlavou naklusat k mé větší polovičce a pokorně ho požádat o pomoc a možnost debugnout malinu pomocí jeho televize, kabelu a jeho zkušeností. Tahle představa se mi vůůůbec nelíbí. Přecijen… ženská musí mít nějakou hrdost, žejo, to by bylo jako ptát se na cestu a tím přiznat, že jste ztracení… nojo, ješitnost je strašná věc.

Fajn. Image se kopíruje na kartu, to chvíli potrvá, aspoň mám čas si vyfénovat vlasy.

aktualizace 8.3.2014

Jak přesně se to rozbilo netuším, pravděpodobně došla životnost SDkartě, nicméně po nakopírování systému na novou kartu to vypadá nadějně. Tedy alespoň částečně. Malina se hlásí jako živá, i kontrolky blikají a svítí jak mají a do sítě se hlásí. Na routeru jsem si už předtím nastavila statické IP adresy pro zařízení, které tady doma často používám, prostě kvůli pohodlí, takže jsem se tím pádem vyhnula hledání správné adresy. Nastal ale jiný problém. Podle návodu bych měla být schopná se k malině přihlásit přes SSH, jenže to mě dál nepustí s hláškou:

root@OpenWrt:~# ssh 192.168.1.112 ssh: connection to root@192.168.1.112:22 exited: Host key mismatch for 192.168.1.112 ! Fingerprint is md5 31:78:ed:f6:76:d4:7c:17:da:64:aa:9e:e4:85:1c:1d Expected md5 66:d0:49:77:be:06:97:6a:f4:21:a9:fd:dd:27:0a:2c If you know that the host key is correct you can remove the bad entry from ~/.ssh/known_hosts

Vzhledem k tomu, že jsem lama lamovatá a ještě jsem se nedostala k tomu se naučit něco o ssh klíčích, tak mám docela smolíka. Teď už nemám moc času to řešit, za chvíli vyrážím na Van Canto, ale i tak mám takový divný pocit, že bych to sama nedala. Nezbývá mi než sáhnout k drastickému kroku. Sklopím uši i celou hlavu, přiznám porážku v této bitvě a řeknu svému mentorovi něco jako „je to rozbitý, sprav to prosím a pak mi řekni, jak jsi to udělal“. Následně samozřejmě podám raport, aby se nějaký podobný nešťastník nemusel trápit.

aktualizace 9.3.2014

Potupný krok se nakonec nekonal, jelikož po mém návratu z koncertu jsem měla naštěstí úplně jiné věci na práci. A je to dobře, protože jsem to zvládla i bez nápovědy na vedlejší židli. Vlastně ani nebylo potřeba generovat nový klíč (díky Stevko :) – viz. komenty). Stačilo pouze přečíst si, co mi systém napovídá. „ If you know that the host key is correct you can remove the bad entry from ~/.ssh/known_hosts “. Vymazala jsem v systému routeru záznam se špatným klíčem přesně tam, kde systém řekl, tedy v .ssh/known_hosts a po dalším připojení ssh pi@192.168.1.112 si systém udělal sám nový otisk a pustil mě dál. Výsledek byl tedy uspokojivý:

root@OpenWrt:~# ssh pi@192.168.1.112 pi@192.168.1.112's password: Linux raspberrypi 3.10.25+ #622 PREEMPT Fri Jan 3 18:41:00 GMT 2014 armv6l The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software; the exact distribution terms for each program are described in the individual files in /usr/share/doc/*/copyright. Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by applicable law. NOTICE: the software on this Raspberry Pi has not been fully configured. Please run 'sudo raspi-config' pi@raspberrypi ~ $

Po spuštění raspi-config se v terminálovém okně objeví přesně to správné konfigurační prostředí, jako by se objevilo na připojeném monitoru, takže žádné další googlení ohledně specifických příkazů. Takže chutě do toho, půl je hotovo. Díky všem, co se pokoušeli poradit. Teď už zbývá jen nakonfigurovat věci tak, jak jsem je měla předtím (teď jsem ráda, že jsem si založila blog, nebudu se tolik trápit, většinu potřebného mám zaznamenanou). A taky asi začnu přemýšlet nad tím, jak se dělají konfiguráky, které dělají věci samy, kdyby se tohle náhodou někdy zase opakovalo.

Sdílet