Hlavní navigace

Názor ke článku Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění od Radim - [21] Milý autore, sice jsem nenapsal [19], tedy...

  • 29. 1. 2012 23:54

    Radim (neregistrovaný)

    [21] Milý autore, sice jsem nenapsal [19], tedy nereagoval jsi na mě, ale ozvu se, tohle se toti6 nedalo číst. Co jsi tím vlastně chtěl napsat? Že všichni autoři jsou si rovni a kdo si myslí, že je více než Ty, tak je domýšlivý? Napsáním tohoto blogového příspěvku jsi se zařadil mezi autory, kde jsou si všichni rovni? A tedy svým autorským dílem, jehož vznik trval asi tak 15 minut jsi se zařadil mezi autory, kam paří třeba nejčtenější český spisovatel Viewegh, což je stejný autor jako Ty? A Ty máš soudnost a dáváš své dílo zdarma, zatím co jiní (třeba Viewegh) soudnost nemají a chtějí peníze? Jsou autoři, kteří tvoří svá díla stovky hodin. V díle není jen jejich práce, ale i investice. Ještě, že alespoň, když pořizuješ nelegální kopie, dáš v případě spokojenosti autorovi peníze. To je šlechetné. Můžeš nám prozradit, kolikrát jsi to už udělal? Nebo zatím žádný z autorů nedosáhl Tvých kvalit a proto platit nebudeš, protože sji také autor a nic nedostáváš?

    >Ale tento článek vůbec není o tom, jestli je v pořádku si něco stáhnout zdarma - podle mě je, jak podle zákona, tak i morálně.

    Ano podle zákona to je v pořádku, pokud i morálně, tak se asi není o čem bavit.

    > protože samotný akt stažení neimplikuje žádnou škodu pro nikoho

    Ale implikuje a dost velkou. Stačí aby to udělali všichni, kdo si pořídí kopii a je problém. Autor měl náklady na pořízení originálu. Holt existují i díla, která mají vyšší náklady na vznik, než příspěvek tohoto blogu. Každý, kdo si pořídí kopii, by měl přispět na vznik originálu.