Hlavní navigace

Názor ke článku Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění od Michal Breškovec - [19] Milý autore, v podstatě každý z nás...

  • 29. 1. 2012 21:55

    Michal Breškovec (neregistrovaný)

    [19] Milý autore, v podstatě každý z nás je autorem, každou vteřinu našeho života. Já jsem autorem tohoto článku - je to dílo, já ho poskytuji tobě a ostatním. Máš pocit, že jsi lepší autor než já? Tak se pochlub, ale musíš mi to dát ke stažení zdarma, protože tě neznám a nevím jestli o tvoje dílo vůbec stojím. Když se mi bude tvoje dílo líbit, dám ti vydělat, pokud ne, tak sorry. Další věc je, že moje dílo není původní, jen recykluje myšlenky, které tu již dávno byly - 90% dnešní pop music je úplně stejný recyklát, který nestojí ani za zlámanou grešli. Já mám alespoň na rozdíl od tebe soudnost a dávám ho lidem zdarma. A ještě něco ti povím, my jsme zákazníci, my si stanovujeme podmínky a pokud se to tobě a tvým kámošů, nelíbí, tak jděte třeba k lopatě, třeba tak prospějete lidstvu více, protože lidí, kteří tvoří hodnotná díla bylo, je a bude vždy dost a i kdyby všechno co tvoří dávali zadarmo, tak pořád vydělají, protože nenabízejí rohlíky nebo auta, ale pocity, svoji duši a věci nemateriální a lidé je za to milují a nenechají padnout. Hádám, že tvoje tvorba by nikomu nechyběla.

    Ale tento článek vůbec není o tom, jestli je v pořádku si něco stáhnout zdarma - podle mě je, jak podle zákona, tak i morálně, protože samotný akt stažení neimplikuje žádnou škodu pro nikoho - ale o tom, že ta vaše špinavá žumpa, které říkáte zábavní průmysl se buď konečně vydá s dobou a přežije (naznačil jsem cestu jak), nebo chcípne a nahradí ji někdo jiný, progresivnější.

    Zkrátka, pokud nechceš aby lidé tvoje věci poslouchali, tak je nevydávej a nech si je pro sebe. Pokud se ale chceš pochlubit svým dílem světu, ta tak to udělej - když bude dobré, neodejdeš s prázdnou - ale vždy to bude posluchač, který rozhodne, jestli si zasloužíš odměnu, nebo ne, protože tak je to správně. Autoři kteří si myslí, že vydají nějakou sračku a budou za ni bez práce do smrti rýžovat, tak by měli rychle prozřít, protože zlaté časy vaší komunistické idylky skončily, vítejte v tržním hospodářství.