Hlavní navigace

Názor ke článku Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění od Ondřej Caletka - Jsem rád, že se nové modely prodeje hudby...

  • 29. 1. 2012 16:40

    Ondřej Caletka (neregistrovaný)

    Jsem rád, že se nové modely prodeje hudby přes Internet objevují, i když jejich nástup je velmi pomalý. V Evropě je třeba celkem použitelný obchod 7digital.co.uk, popř. 7digital.de. Sice vás při registraci nenechají vybrat jinou zemi, než UK/DE, ale jinak je nákup hudby tam zcela bezproblémový, stejně snadný, nebo i snadnější, než stahování nelegálních kopií.

    Dalším zajímavým projektem je reedice starých PVC desek Universal Music pod názvem Back to Black Vynil http://www.backtoblackvinyl.com/ − koupíte si v prodejně „černou desku“ a její součástí je voucher na bezplatné stažení MP3 verze dané desky. Bohužel, cena desek je velice vysoká, zvlášť vzhledem k tomu, že jde o stará díla, která už na sebe dávno vydělala…

    Jako poslední bych zmínil nedávný počin českého vydavatelství Supraphon, které otevřelo e-obchod s hudbou http://www.supraphonline.cz. Ceny jsou velmi přijatelné, v nabídce je i FLAC a součástí alba je i obrázek obalu ve formátu JPEG 1400×1400.

    Problém je s videem. Nechápu, proč když se dnes prodávají DVD za 50 Kč v trafikách, není možné si za stejnou cenu z nějakého webu stáhnout ISO obraz. Veškeré online video služby, které znám, jsou zatíženy nesmyslným DRM, které případné zájemce velmi rychle odláká.