Hlavní navigace

Názor ke článku Řádění copyrightové mafie od Lokutus - [80] "dílo respektive myšlenka není majetek, nelze ji...

  • 30. 9. 2013 12:26

    Lokutus (neregistrovaný)

    [80] "dílo respektive myšlenka není majetek, nelze ji vlastnit, nelze k ní takto přistupovat."

    To tvrdíte vy. Já říkám, že naopak - dílo i myšlenka může být majetek, pokud se tvůrce tak rozhodne. Jde o soubor unikátních atributů, které to dílo, resp. tu myšlenku nějak identifikují. Pokud mluvíme třeba o designu webové stránky, je to celkový vzhled a shodné vizuální prvky. Pokud mluvíme o autě, je to třeba vzhled toho auta. Každý, kdo autům jen trochu rozumí, pozná, že výrobce A kopíruje design výrobce B, popř. že oba výrobci použili shodnou platformu.

    Můžeme autorovi samozřejmě v rámci konsensu NEpřiznat toto právo, ale stejně tak nemusíme v rámci konsensu přiznat jakékoliv jiné právo. To samozřejmě závisí na společnosti. Komunisté také svého času nepřiznávali vlastnické právo a fungovalo to jen u nás 40 let, v Rusku dokonce 70 let.
    Já však říkám, že nesejde na tom, zda je dané dílo hmotné či nehmotné, nýbrž na tom, zda je jednoznačně rozpoznatelné. Pokud ano, je tu jen jediné právo, a tím je právo autora, resp. výrobce, určit si individuální podmínky, za kterých ostatní lidé to dílo mohou, či nemohou užívat. Dělá to tak i většina programátorů, kteří vysílají do světa zvé zdrojáky pod nějakou licencí, jako je Apache 2, nebo MIT...
    Nedělají vlastně nic jiného, než že říkají - Toto je mé dílo a byť sestává z triviálních algoritmů, jako celek ho můžete užít pouze za mnou stanovených podmínek.

    A tak je to IMO v pořádku.