Hlavní navigace

Názor ke článku Řádění copyrightové mafie od tdx - [71] Ad 2 - Fajn, s tím nemám problém....

  • 30. 9. 2013 10:14

    tdx (neregistrovaný)

    [71]

    Ad 2 - Fajn, s tím nemám problém. Ale ať se do toho přestanou míchat subjekty, které autor ochranou svých práv sám nepověřil (viz OSA, Dilia, ČPU aj.).

    Ad 3 - Záleží jak u čeho, někdy to byl knihtisk, jindy vynález digitálního záznamu obrazu. Co mně nejvíce osobně vadí, je, že se zcela směšují potřeb "vlastníků práv" nejrůznější přístupy k vnímání díla, autorství atd. Co je kniha? Čí je to skutečně dílo? Kde končí umění a autorská práva a začíná jednorázově zaplacená práce pro vydavatele? Takže napsat samotný text je umění, kdežto celková typografická úprava, včetně výběru příhodných ilustrací a konečném zalámání knihy už ne? Autorův text budeme chránit ještě sto let po jeho smrti, kdežto ty ostatní odbudeme jednorázovým zaplacením za práci? A autor snad zaplaceno nedostal?

    A to už ani nemluvím o tom, že vzhledem k tomu, že nakoupená kniha je věc, jíž vlastním, kdežto její obsah je kopií, kterou mám pouze licencovanou, dochází k hodně podivným věcem. Například k tomu, že i když knihu prokazatelně vlastním, nemám nárok na zdarma poskytnutý text v podobě e-knihy, ani kdybych se rozkrájel. Prostě bych si ji v digitální podobě musel zakoupit. A to ještě samozřejmě bez možnosti s textem jakkoli dále nakládat, byť pro čistě soukromé účely. Podobně je to s nahrávkami. Vlastníte sbírku originálů na nějakém médiu, na nějž už v současnosti neexistuje rozumně sehnatelný přehrávač? No to máte dost smůlu, rozhodně žádný nárok na hudební obsah na jiném typu nosiče (například jen s uhrazením nákladů na výrobní cenu prázdného média) neexistuje.

    [4] Ale to přeci bylo řečeno jinak - tady nejde o nějakou ochranu menšiny. Tady jde o diktát zájmové skupiny vydavatelů a "vlastníků práv" (tedy nikoli tvůrců), kteří se snaží nepřirozeně změnit myšlení lidí dle svých představ.