Hlavní navigace

Názor ke článku Řádění copyrightové mafie od tdx - [67] On nikdo netvrdí, že je to jednoduché,...

  • 30. 9. 2013 8:03

    tdx (neregistrovaný)

    [67] On nikdo netvrdí, že je to jednoduché, právě naopak. I z toho důvodu je zjednodušení pochybnou právní kodifikací, v níž se operuje s řadou pojmů a vztahů, jako by to byly objektivně dané přírodní zákonitosti, zcestné (např. ochráníme tě, autore, i proti tvé vlastní vůli a přesvědčení).

    Představa, že by si to lidé skutečně pořídili, a tím kdosi (autor většinou ne, jen "vlastníci práv k dílu") přijde o zisk, je právě z řádu takových zjednodušení. Lze spíš předpokládat pravý opak, např. že volně stažené dílo může jedince natolik upoutat, že si pořídí nejen "originál", ale i řadu dalších věcí s dílem spojených.

    Mimochodem... on je už přeci problém v tom, že na rozdíl od minulosti lidé většinou žádný originál za své peníze nezískávají (byť se může jednat řádově klidně o desetitisíce), ale pouhopouhou kopii, jejíž užití je navíc silně licenčně omezeno. Nejsou žádnými vlastníky díla, ale pouze značně omezenými uživateli kopie (v horší či lepší kvalitě).

    Nicméně se zdá, že pomalu, ale jistě dochází ke změně společenského paradigmatu ve vnímání umění i přístupu k němu. Tím, že je umožněna digitální distribuce značné části nově vznikajících uměleckých děl a jsou k tomu čím dál méně potřeba ony velké firmy vlastnící autorská práva, lze v brzké době očekávat i příslušné změny zákonů (snad k lepšímu). Stávající situace je prostě dlouhodobě neudržitelná. Zákony, které nerespektuje prakticky nikdo, protože jejich porušování téměř nikdo jako porušování nevnímá, jsou špatné a dysfunkční. A jestli se někdo domnívá, že musí společnost převychovat k obrazu svému, nechť si uvědomí, že mentalitou stojí v řadě s představiteli minulého režimu.